Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.



   Un passeig per la il.lustració


Salvador de Broca


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
5
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
Febrer 2021
Format:  
170 x 240
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
132
ISBN:  
978-84-123179-3-0
Preu:  
18 €
Stock:  
Disponible


L'aparició del pensament il.lustrat venia de la mà de l'escepticisme respecte de la monarquia absoluta i de les encarcarades formes en què el magisteri de l'Església s'enfrontava a les veus que reclamaven una major atenció als drets de la raó. El divorci factual entre la cultura i el cristianisme, el que coneixem com a secularització, avançà notablement des del trencament de l'ordre civil i les guerres de religió dels segles anteriors. S'obria camí un nou model antropocèntric que substituïa, en realitat, la metafísica de l'ésser per la metafísica del subjecte, per més que les categories significatives, tant a l'àmbit filosòfic com al polític provenien de conceptes teològics, eren teologia secularitzada. Un pensador alemany del segle passat, Karl Löwith, tot seguint una tesi de Dilthey de finals del segle xix, va explicar que la filosofia moderna de la història, des del seu cim assolit per Hegel, substitueix la noció de providència com a guía de l'esdevenir històric, per la idea de progrés en la humanitat, allò que els il.lustrats anomenaven, sobretot en francès, perfeccionament. El filòsof alemany afegia que la humanitat passava, a partir d'aleshores, a ocupar el lloc fins aquell moment reservat a Déu com a subjecte de la història. Això no és obstacle perquè la confiança en el progrés continuï alimentant-se de la fe cristiana en la creació i en la plenitud dels temps, àdhuc quan hom diu no veure-hi més que mites sense rellevància. Ara bé, la heterogeneïtat entre la idea de providència i la idea de progrés eliminava la possibilitat de comprendre aquesta darrera com una evolució o metamorfosi de la primera, per més que la noció de progrés, i més encara, la seva teoria, sigui una falsa divinització del futur, a costa del passat i del present. Aquesta teoria, perceptible al llarg del xix en autors com Hegel, Comte, Spencer o Marx, gaudia de velles arrels d'ordre religiós, pressuposava una finalitat en la història i s'adreçava fins i tot a un àmbit extrahistòric, fora del domini temporal.



Salvador de Broca
Salvador de Brocà (Barcelona, 1940) va estudiar dret i filosofía a la Universitat de Barcelona. Llicenciat en dret l’any 1964, es doctorà en fílosofia deu anys després i passà el mateix 1974 a Tarragona com a professor d’Història de la filosofia i d’Antropologia filosòfica. Posteriorment, va ampliar estudis a les Universitats de Heidelberg (1988), Regensburg (1993) i Lliure de Berlín (1998). A l’actual Facultat de Lletres de la Universitat «Rovira i Virgili», de Tarragona ha desenvolupat la pràctica totalitat de la seva activitat docent i d’investigació, centrada en la història del pensament grec i modern.

Des de l’any 1994, ha sigut professor de les esmentades assignatures a la Facultat de teologia «Sant Fructuós», a l’antic seminari de Tarragona, fins el 2013, i des de l’any 2005 fins el present ensenya història de la filosofia, antropología filosòfica i teologia natural a l’escolasticat del monestir de Poblet. Fruit de la seva tasca són més de seixanta publicacions de la seva especialitat entre les quals els llibres «El espíritu y la vida en Max Scheler» (1982), «Les arrels romàntiques del present» (Premi Josep Vallverdú, 1996), «L’itinerari de la saviesa, d’Atenes a Jerusalem» (2003), «El Renaixament, alba de la modernitat» (2012) i un estudi sobre la cultura del segle xvii  «La Cultura en el Barroc» (2017).

És membre de la secció de filosofia de l’Institut d’Estudis Catalans i corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres des de l’any 1982, i membre numerari de la Reial Acadèmia Europea de Doctors.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici