Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.



   Del nacionalcatolicisme a la democràcia. Món obrer, Església de base i antifranquisme a Tarragona (1951-1977)


Neus Baena Gallardo


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
20
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
Març 2024
Format:  
170 x 240
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
246
ISBN:  
978-84-128258-2-4
Preu:  
24 €
Stock:  
Disponible


L'Església catòlica espanyola, un dels principals pilars institucionals i ideològics sobre els quals es va fonamentar la dictadura del general Franco, no fou un bloc monolític totalment unitari i impermeable durant els foscos anys del règim. Aquest llibre pretén mostrar com, també a Tarragona i dintre de la immensitat de la institució eclesiàstica catòlica durant els anys centrals de la dictadura franquista, va sorgir un col.lectiu de persones que es va desmarcar del nacionalcatolicisme oficial, va deslegitimar el règim i va començar a mostrar inquietuds socials.
Les esperances de canvi i renovació del Concili Vaticà II (1962-1965) i el panorama estatal i internacional de profundes transformacions, sobretot durant la dècada dels anys seixanta, van configurar una nova generació de seminaristes, joves sacerdots i laics que ja no va estar influenciada per les conseqüències directes i tràgiques de la Guerra Civil espanyola. Aquests catòlics van denunciar la repressió sistemàtica de l'Estat a l'oposició antifranquista i van actuar, des de diferents àmbits, a favor de les llibertats, dels drets de tot tipus, de la justícia social i de la promoció de la classe obrera.
Si bé el catolicisme obrer és l'essència d'aquest estudi, dirigint la mirada als sacerdots i religiosos que van començar la seva aventura al món del treball manual i van anar a viure amb les classes populars als barris obrers de Reus i Tarragona, també es tenen en compte els militants de l'apostolat seglar que posteriorment van derivar a partits polítics, sindicats i associacions de diversa índole. Al costat d'ells, trobem altres capellans que van defensar diferents compromisos (socials, culturals, de drets humans, nacionals o artístics), i les missioneres seculars de l'Institut de Missioneres Seculars de Tarragona. L'Estat franquista no va dubtar a castigar i exercir repressió davant la cobertura legal de l'Església a l'oposició antifranquista en la clandestinitat, la participació de sacerdots i laics en manifestacions, protestes i vagues a les fàbriques, i la seva implicació en l'associacionisme veïnal i les lluites per uns serveis bàsics d'habitabilitat als barris obrers de la perifèria, tant a Reus com a Tarragona.



Neus Baena Gallardo
Neus Baena Gallardo (Mataró, 1984) és doctora en Història per la Universitat Rovira i Virgili (2023). És autora de la monografia Les dones també fan història! Història i memòria de les dones de Constantí al segle xx, publicada el 2010 per l’A         juntament de Constantí, i coautora del llibre El gènere de la polis. La trajectòria de les dones en el catalanisme polític, coordinat per Montserrat Duch i publicat el 2013 per Arola Editors.

La seva tesi doctoral, Hijos de su tiempo. Los sacerdotes obreros de Tarragona. Mundo obrero, antifranquismo y represión (1951-1977) està centrada en el fenomen dels sacerdots i religiosos obrers dels barris perifèrics de Reus i Tarragona, però sense deixar de tenir en compte els grups i individus amb qui van compartir la seva vocació de proximitat al món obrer i van teixir xarxes de relació humana, solidaritat, pensament, denúncia i acció contra el règim franquista. També ha estudiat els diversos graus i tipologies de repressió de l’Estat franquista i els grups d’ultradreta i anticlericals a l’Església conciliar.

La seva recerca s’ha fonamentat especialment en la documentació amb fonts orals, directament lligada amb la Història des de baix, i el seu marc teòric de referència es basa en la Història religiosa –des d’una perspectiva social i secularitzada− i la Història sociocultural.

Ha participat en diferents jornades i congressos d’Història i ha col·laborat amb el Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili de l’Hospitalet de l’Infant. Ha estat coordinadora de quatre edicions de Jornades d’Història, on també fou ponent en dos dels cicles.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici