Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.



   La sardana ballada a reus
Han passat més de cent anys

Francesc Salas i Borrell


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
134
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
març 2016
Format:  
14,8 x 21,5
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
328
ISBN:  
978-84-84-94-32-1
Preu:  
24 €
Stock:  
Disponible


L’afirmació de la sardana, que en pocs anys passa de ser una dansa poc coneguda –gairebé només a l’ambit de les comarques de l’Emporda i la Selva– a la consideració de dansa nacional, té un paper decisiu en la consolidació del catalanisme. Només així es pot entendre com el 1907 a Reus es definia la sardana com una «cosa propia», un «costum», tot i que poc abans es desconeixia i ni tan sols en aquell moment hi havia ningú a la ciutat que la sabés ballar. L’expansió de la sardana pel país, a partir de la decada del 1890, es vincula a les campanyes de Solidaritat Catalana i, pel que fa a Reus, sembla que el primer impuls arriba de la ma del Foment Republica Nacionalista, una entitat que el 1907 funda la primera agrupació sardanista de la ciutat.




Francesc Salas i Borrell
Nascut a Reus el 1940. Va estudiar Peritatge Mercantil. Va aprendre a ballar sardanes de petit i es va integrar de jove a l’activitat sardanista. Entra en el món de les colles sardanistes de competició, concretament a la Reusenca com a dansaire essent capdanser des del 1959 al 2002 amb algunes interrupcions. Forma part de la primera junta del Patronat Sardanista de Reus des del 1958 -amb certes interrupcions- i en fou president des de 1980 fins a 2013. Al 1968 va promoure l’Associació Intercomarcal Sardanista, un primer intent de fer una unió a les comarques meridionals. Ha estat president de la Coordinadora d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals des del seu inici l’any 1983. L’any 2006 segueix com a president en el moment d’independitzar-se del grup promotor, adoptant el nom federatiu de Unió d’Associacions d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals fins el 2013. Fundador i membre actiu del TRESC, Grup d’Aprofundiment i Recerques Sardanístiques. Dedicat d’ença molts anys a l’ensenyament de la sardana, té el títol de monitor, havent celebrat i participat en molts cursos d’ensenyament a les nostres comarques tant a escoles, entitats o grups de diversa línia cultural, com impartint innombrables xerrades. Va participar activament a la creació de la Federació Sardanista de Catalunya de la qual en fou vicepresident i cap territorial, i en el primer Congrés del Sardanisme al 1994. Ha desenvolupat la tasca d’informador radiofonic des del 1964 amb el programa setmanal “La nostra dansa” a Radio Popular de Reus fins al programa 2000. De l’any 2004 al 2013 col·labora amb Radio Cambrils. Ha publicat articles al Nou Diari, Més Reus, Aquí, Espai7, i altres publicacions d’arreu de Catalunya.

Al 1966 des de la junta del Patronat Sardanista expandeix la Flama del Canigó arreu del territori celebrant el seu Congrés al 1992.

Reconeixements:

Barcelona 1966. L’Obra del Ballet Popular li concedí el premis al millor guió radiofonic.

Barcelona 1991. Insígnia d’or atorgada per la Unió de Colles Sardanistes pels merits de la seva llarga vida com sardanista de colla.

Barcelona 1993. Medalla al Merit Sardanista de l’Obra del Ballet Popular compartida, per única vegada, amb Maria Aguila i Navarro, la seva muller.

Reus 1994. Medalla d’Argent de la Ciutat atorgada pel consistori de Reus, també compartida amb Maria Aguila.

Reus 1998. Tro de Festa local en reconeixement per la constant col·laboració a la Festa Major de Reus.

Riba-roja 2014. És proclamat president honorari de la Unió d’Associacions d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals el dia de l’assemblea anual. Ha rebut altres reconeixements en diferents ambits catalans i sardanistes.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici