Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.



   Dues visions


Joan Fuster


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
31
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
juliol 2014
Format:  
17 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
88
ISBN:  
978-84-84242-52-9
Preu:  
14 €
Stock:  
No disponible


Dues Visions (1964) ofereix, per primera vegada, dos textos del dietari de Joan Fuster Ortells que l’editor Joan Ballester Canals havia previst de publicar i dels quals la censura espanyola del moment denega l’autorització. Malgrat que «Maragall, burges» fou inclos —sense les matisacions que hi imposa el lector censor, introduides en aquesta versió– posteriorment a Causar-se d’esperar (1965), hem cregut adient d’oferir la totalitat del text programat en primera instancia com a volum individualitzat. L’altre apunt fusteria, «Per una analisi del nacionalisme», ha restat inedit fins ara.
L’assagista de Sueca ens ofereix en aquesta reflexió sobre el nacionalisme una concepció que als anys seixanta obria noves dreceres d’interpretació sobre aquest moviment sociopolític. Pero Fuster no el tracta en «abstracte», sinó que el situa en el context peninsular iberic i hi destaca les contraccions de fons que existien entre el programa casticista castellanoespanyol i l’estrategia política modernitzadora pertocant al Principat.
El segon text –una analisi de l’actitud intel·lectual de l’escriptor Joan Maragall enfrontada a la practica política de la burgesia catalana en el marc dels esdeveniments de la darrera setmana de juliol de 1909– enllaça en alguns aspectes –ambdós textos són una dissertació arran de la lectura que féu Fuster del llibre de Josep Benet, Maragall i la Setmana Tragica, 1963– amb el primer que publiquem.
Més enlla d’aquestes reflexions assagístiques, que alhora esdevenen un cert model d’analisi historiografica, el lector trobara el to de revulsiu —incitador, motivador— amb que Fuster sempre orientava els seus posicionaments davant els fets socials que maldava per comprendre amb una actitud crítica, allunyada del topic convencional.



Joan Fuster
(Sueca, 23 de novembre de 1922 — 21 de juny de 1992), assagista de projecció nacional i internacional. Malgrat que se l’ha reconegut sobretot pel seu assaig historic Nosaltres, els valencians, la seva producció investigadora i editorial abasta diferents facetes i camps de coneixement: la lingüística, la historia, la filosofia i el turisme.
Xavier Ferré Trill (Reus, 1962). És doctor en sociologia i historia. Actualment és professor lector adscrit al Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili. Darrerament ha publicat Ramon Amigó Angles (1925-2011), pedagog del territori. Aportació a la sociabilitat cultural (2013). Els seus centres d’interes són la historia social de la cultura i els moviments de construcció nacional. Ha estudiat aspectes sobre el condicionament polític dels intel·lectuals i ha analitzat referents de la pedagogia crítica.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici