Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.



   Aixo era i no era. Obra folklorica de Josep M. Pujol
Edició a cura de Carme Oriol i Emili Samper

Josep M. Pujol


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
60
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
desembre 2013
Format:  
17 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
412
ISBN:  
978-84-84242-57-4
Preu:  
24 €
Stock:  
Disponible


L’estudi del folklore catala ha conegut en els darrers anys un important impuls a casa nostra, i aixo ha estat degut sobretot al mestratge exercit per Josep M. Pujol tant a través de la seva docencia universitaria a Tarragona com mitjançant les moltes conferencies impartides i els estudis que va publicar. Des d’un coneixement profund de les teories i els metodes que el folklore ha anat forjant al llarg del temps, va saber explicar quin és el sentit que ha tingut i que té el folklore en la vida de les persones, quin ha estat el llegat dels nostres folkloristes i quines són les possibilitats d’estudi que s’obren de cara al futur.
Els assajos aplegats en aquest llibre comprenen el conjunt de treballs (articles, capítols de llibre, intervencions en seminaris i introduccions) que l’autor va publicar entre 1985 i 2012 i que, pel fet d’haver aparegut en llocs de característiques molt diverses, avui dia poden resultar difícils de localitzar i de consultar.
En aquest llibre el lector hi trobara uns assajos clarividents i suggeridors, plens de contingut i d’erudició, pero, a més, escrits en un llenguatge precís i elegant que, de ben segur, sera la garantia d’una plaent lectura.




Josep M. Pujol
Josep Maria Pujol (Barcelona, 1947-2012) va cursar els seus estudis superiors a la Universitat de Barcelona, on es va formar en Filologia Hispanica. El 1982 va obtenir el grau de llicenciatura amb un treball dedicat a l’estudi i la catalogació de les rondalles catalanes, i el 1991 es va doctorar en Filologia Catalana amb una tesi sobre el Llibre del rei En Jaume. Des de l’any 1979, va ser professor de la Facultat de Lletres de Tarragona, on va impartir les materies de literatura catalana medieval, literatura romanica, teoria i historia de l’escriptura tipografica, i folklore narratiu.
Directament relacionades amb la docencia, les seves grans línies de recerca van ser la literatura catalana medieval, la tipografia i el folklore. Entre les publicacions sobre literatura medieval destaquen dues edicions del Llibre del rei En Jaume: l’antologica, Jaume I, llibre dels fets (1991), i la completa, en catala modern, El llibre dels fets de Jaume el Conqueridor (2008), aquesta darrera realitzada en col·laboració amb Agnes i Robert Vinas. Pel que fa a la tipografia són essencials els llibres Tractat de puntuació (1989) i Ortotipografia (1995), escrits en col·laboració amb Joan Sola.
En el terreny del folklore els seus interessos es van dirigir cap a la teoria de la comunicació artística interactiva en petit grup —que és com ell preferia anomenar l’antiga literatura popular—, la historia dels estudis sobre el folklore i la literatura popular, i la narrativa folklorica, particularment les llegendes i les rondalles. En aquest ambit destaquen l’Índex tipologic de la rondalla catalana (2003) i l’Index of Catalan Folktales (2008), tots dos publicats amb Carme Oriol; i el llibre «Benvingut/da al club de la sida» i altres rumors d’actualitat (2002), que va realitzar conjuntament amb el Grup de Recerca Folklorica d’Osona.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici