Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.



   L’expansió de la sardana s finals del segle XIX i inicis del XX
Noves interpretacions amb atenció especial al cas

Angel López Lluís


  
Temàtiques:  
Premis:  
9e Premi Joan Amades de cultura popular, dins dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2009
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
abril 2010
Format:  
17 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
168
ISBN:  
978-84-92839-30-8
Preu:  
21 €
Stock:  
Disponible


A mitjan segle xix, es va iniciar l’expansió geografica de la sardana, fins aquell moment circumscrita a un reduit espai de les comarques gironines. En aquest procés, que la va dur a gairebé tot el Principat, va evolucionar i, al seu voltant, es va generar tot un conjunt d’activitats, una literatura, nombroses entitats i un extraordinari desenvolupament musical. La coincidencia d’aquesta popularització amb moviments socials i polítics com la Renaixença o el catalanisme, va propiciar que dominés una interpretació del fenomen en el sentit que la sardana havia estat una de les eines utilitzades per imposar determinats conceptes de país, adjudicant-li un caracter eminentment nacionalista i conservador, imatge que ha hagut de carregar fins a l’actualitat. En realitat, la sardana, més permeable i flexible que altres danses com el contrapas o la sardana curta, començaria a escampar-se gracies a les migracions de gironins a determinades zones, a la millora de les comunicacions i, en definitiva, a una mena de globalització que propiciaria una major circulació d’idees, persones, modes, etc.
Aquest estudi, a més, ens permet constatar el cas singular de la ciutat de Tarragona, on la sardana va arribar molt abans que al seu entorn immediat, l’any 1876; és a dir, quan encara faltava molt per a la identificació catalanista. Després, amb l’esclat sardanista dels primers anys del segle xx, a Tarragona també es va viure una notable revitalització sardanista. Un fenomen que no va estar exempt de conflictes, des de les inofensives polemiques amb els que pensaven que la sardana arraconaria tradicions considerades més autoctones, fins a les reaccions més airades dels lerrouxistes, dedicats a estomacar balladors a la Rambla Nova.



Angel López Lluís
Angel López i Lluís (Tarragona, 1960) és llicenciat en Humanitats i ha treballat, majoritariament, com a periodista en diversos mitjans de comunicació. Des del 1987 és col·laborador de l’emissora municipal Tarragona Radio, on actualment realitza el programa dedicat al món de les sardanes i els esbarts “Un dos i seguit”. La continuitat d’aquest programa sardanista el va fer mereixedor d’un dels guardons que l’Obra del Ballet Popular atorga cada any amb motiu del Dia de la Sardana: el Premi als Mitjans de Comunicació, lliurat el 23 d’octubre del 1998 al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. L’any 1981, va ser premiat en el Certamen d’Investigació Folklorica, convocat per l’entitat Joventut Tarragonina per un treball sobre la historia contemporania de la sardana a la ciutat de Tarragona. Ha publicat nombrosos articles de tematica sardanista a revistes i programes d’arreu de Catalunya. Durant sis anys, fou interpret de tible a la cobla La Principal de Tarragona.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici