Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.



   La Guerra Civil a la comarca del tarragones


Joan Serrallonga Urquidi
Jordi Piqué Padró
Montserrat Duch


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
2
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
desembre 2010
Format:  
17 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
160
ISBN:  
978-84-92839-92-6
Preu:  
18 €
Stock:  
Disponible


La Guerra Civil a la comarca del Tarragones és el segon volum de la col·lecció Quaderns del Tarragones, impulsada pel Consell Comarcal del Tarragones. En aquest volum participen la historiadora Montserrat Duch i els historiadors Jordi Piqué i Joan Serrallonga, que amb els seus treballs ens apropen a fets historics que no ens són tan llunyans i que han marcat el desenvolupament de la societat catalana. Aquest és un treball de recerca i divulgació de la historia més recent que dins l’ambit local és una eina de cohesió ciutadana.
Els bombardejos a Tarragona i comarca durant la Guerra Civil (1937-1939), de Jordi Piqué, explica l’impacte causat sobre Tarragona i els pobles de la comarca, que varen significar per a la població civil, per a l’economia, etc. Guanyar la guerra, fer la revolució: les catalanes sota la Guerra Civil (1936-1939), de Montserrat Duch, explica com van canviar els papers socials de les dones en la conjuntura bel·lica a la rereguarda i al front. Els darrers sis mesos de Guerra a Tarragona i Comarca, de Jordi Piqué, tracta els aspectes que incidien negativament sobre el Tarragones: l’escassedat de queviures, els bombardejos sistematics, la mobilització militar general… Refugiats i desplaçats, de Joan Serrallonga, explica de quina manera es va imposar el terror a una població indefensa que es va veure obligada a marxar; quina funció va tenir la societat civil i les institucions. A Supervivencia i repressió a la postguerra Montserrat Duch explica com les estrategies de supervivencia van haver de recórrer al servilisme en una societat marcada per la miseria i la por, sota la mirada vigilant de l’Església i dels cossos i les forces de seguretat del Nuevo Estado de Franco.



Joan Serrallonga Urquidi




Jordi Piqué Padró
És cap del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament de Tarragona des de l’any 2004. Amb anterioritat, durant dotze anys i com a funcionari del Cos de Titulats Superiors Arxivers de la Generalitat de Catalunya, fou director de l’Arxiu Historic Provincial de Tarragona. Ha cursat els estudis del Mestratge d’Arxivística de la Universitat Autonoma de Barcelona i de Gestió d’Institucions Culturals de l’Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses. En aquest ambit, exerceix la docencia i compta amb diverses publicacions específiques d’arxivística i gestió de documents.

Com a historiador, és Doctor en Historia per la Universitat Rovira i Virgili i ha estat investigador del Centre d’Historia Contemporania de Catalunya. És autor, entre d’altres, de La crisi de la rereguarda. Revolució i guerra civil a Tarragona (1936-1939) (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1998), d’Anarco-col·lectivisme i anarco-comunisme. L’oposició de dues postures en el moviment anarquista catala (1881-1891) (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1989), obra per la qual obtingué el 7e Premi Salvador Seguí i Francesc Layret d’Analisi Sindicalista i 75 anys d’ensenyament professional a Tarragona. De l’Escola del Treball a l’IES-SEP Comte de Rius (1928-2003).

És coautor dels llibres Tarragona: la imatge i el temps, Tarragona 1950-2000. Itinerari Visual, Els alcaldes de Tarragona (segles XIX-XX) i Cataleg de les cartes reials i dels lloctinents generals (1321-1734).

Ha coordinat, entre d’altres, les següents obres: Franquisme a les comarques tarragonines, El segle XX a Tarragona, Guerra Civil a les comarques tarragonines (1936-1939), La Segona República al Camp de Tarragona (1931-1936), La memoria dels mitjans de comunicació. Fonts documentals per a l’estudi dels mitjans de comunicació a Tarragona. També ha col·laborat i ha publicat en revistes com L’Avenç, El Contemporani i El Temps.

És president del Cercle d’Estudis Historics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona, director de les col·leccions Publicacions del Cercle i Microhistoria d’Arola Editors.




Montserrat Duch
Nascuda a Tarragona (1959), Montserrat Duch és professora titular d’Historia Contemporania a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. Doctora en Historia per la Universitat de Barcelona (1987). Ha publicat els llibres: Reus i el Baix Camp durant la IIa República, (1989). La Cooperativa Obrera Tarraconense. Consum, treball i lleure a Tarragona (1904-1965) (1993). El Camp de Tarragona: República, Reforma i Crisi. 1931-1936, (1994). Reus sota el primer franquisme, (1996). La dictadura franquista: Reus 1939-1975, (2003). Els treballs i els dies, (2003). Ha participat en obres col·lectives com ara «Els dies del franquisme» dins Símbols i mites a l’Espanya contemporania, (2001). «Dialegs culturals Catalunya-Espanya: controversies i acords al segle» dins Catalunya en la confi guració política d’Espanya, (2005).
«La transició a Catalunya» dins El franquisme a Catalunya. La lluita per la democracia i l’autogovern, (en premsa). En les seves línies de recerca s’hi troben la Historia de les dones, les Polítiques de memoria i els usos públics de la historia així com la Historia del temps present: franquisme i transició democratica. Ha participat en congressos amb comunicacions com ara «El paper de la dona al nacionalisme burges» (1984). «Guerra i revolució a la memoria popular», (1986). «Socialisme i moviment cooperatiu», (1986). «Toponímia franquista en democracia» ( 2002). «Relaciones sociales de género en el catalanismo político». (2004). «Historia, Memoria y política: Una ecología de la memoria en la transición democrática espanola, 1976-1982» (2005).

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici