Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.



   Historia, formació i usos de l'espai urba Medieval a Tarragona, segles XII-XIII


Alberto Villuendas Vázquez
José Javier Guidi Sánchez


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
desembre 2012
Format:  
17 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
336
ISBN:  
978-84-94063-79-4
Preu:  
20 €
Stock:  
Disponible


La ciutat de Tarragona va ser un dels espais urbans romans més rellevants i monumentals de la Península Iberica. Des del segle II aC fins al III dC la civitas es va dotar d'un potent sistema emmurallat, temples, grans edificis públics, estructures comercials, cases, suburbis, etc. Aquest paisatge urba, notablement transformat en epoca visigoda (segles VI-VII dC), va ser totalment abandonat amb la conquesta islamica de principis del segle VIII dC. Durant quatre segles Tarragona va romandre "al marge" dels poders d'al-Andalus i dels comtats cristians del nord, si bé s'intueix que va haver-hi un poblament al territori i diversos intents d'ocupació. Durant el segle XII, el comtat de Barcelona, amb voluntat de restituir la seu metropolitana eclesiastica ocupa la ciutat, més específicament l'antiga acropolis romana. El present treball analitza els principals trets que van caracteritzar la transformació de l'acropolis romana en el "primitiu" nucli feudal de Tarragona, origen de la ciutat medieval. Un procés complex i fascinant en que els antics edificis i estructures d'origen roma van reviure per configurar un nou model de ciutat.



Alberto Villuendas Vázquez
Alberto Villuendas Vázquez (Tarragona, 1986). Format a la URV, ha centrat els seus estudis en la historia i la difusió del patrimoni historic i turístic del litoral de Tarragona. Ha intervingut en excavacions arqueologiques internacionals. Ha publicat en diversos congressos i seminaris nacionals entre els quals cal destacar el Congrés d’Arqueologia Jueva Medieval a la Península Iberica i Família Pagesa i Economia Rural, VII Congrés sobre sistemes agraris, organització social i poder local. Actualment esta completant la seva formació en l’area del turisme cultural i la revaloració del patrimoni de Tarragona.



José Javier Guidi Sánchez
José Javier Guidi Sánchez (Zamora, 1983) és llicenciat en Historia per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i ha realitzat el Master d’Arqueologia Classica (ICAC, URV, UB). Participa en projectes d’estudi del patrimoni historic de Tarragona al Seminari de Topografia Antiga (SETOPANT) de la URV, codirigits per Joaquín Ruiz de Arbulo i Ricardo Mar. Les seves línies d’investigació s’han centrat en la historia, l’arqueologia i la difusió del patrimoni postclassic i medieval en l’ambit del litoral catala i la província de Tarragona. Ha guanyat diversos premis, entre els quals El Fil de la Memoria (Ripollet, 2010), el V Premi de Recerca Historica del Penedes (2009) o el IV Premi d’Historia de Montornes del Valles (2008). Ha participat en intervencions arqueologiques a Tarragona i Italia. És becari predoctoral i investigador en formació per la URV, adscrit al Seminari de Topografia Antiga.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici