Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.



   La masia en el paisatge


Kim Castells


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Enquadernació:  
Tapa rígida
Edició:  
Març 2019
Format:  
215 x 240
Tintes:  
Color
Pàgines:  
304
ISBN:  
978-84-94995-18-7
Preu:  
30 €
Stock:  
Disponible


Molt sovint, donem per descomptat que les coses no canvien ni canviaran, que un valor socialment acceptat; per exemple, el patrimoni arquitectònic, està prou protegit i que la seva conservació està assegurada. El creixement asfixiant de la passada bombolla immobiliària i la seva brutal caiguda ja ens han demostrat que no ha estat així...
En el cas de la masia, la pressió dels canvis sobtats en el món rural ha tingut efectes nefastos. Abandó, oblit i transformacions desordenades en sentits poc controlats han estat a punt d'escapçar la pervivència d'aquest valor de la nostra tradició i de la nostra història, fet casa, que es diu masia.
En realitat, la masia, ja de per si, és un monument a una forma de vida nostra, a una cultura arrelada en la nostra sang i en la nostra carn; podríem dir que és una forma d'arquitectura genètica. Ara, més que mai, hem de valorar la necessitat de pervivència i de respecte cap a aquest monumental patrimoni, fruit de la vida quotidiana d'una saga secular de velles famílies, que es reflecteix en nosaltres mateixos com un model que podríem seguir.
Aquest tresor arquitectònic, ara esdevingut, per pura supervivència, turisme rural, restaurant, hotel o casa de segona residència, en el millor dels casos, ha rebut tractaments de conservació no sempre correctes i, molts cops, d'un manifest i pretensiós mal gust. Som a temps de fer veure que pedra a pedra, teula vella a teula vella, fusta, si cal corcada i desgastada, terra de fang cuit gastat, són valors que cal conservar? Un a un són vestigis, pells venerables, d'una història i no són renovables ni reinterpretables. Cal conservar-los. O res nou no tindrà el valor del temps viscut.
Per tot això i molt més, aquest nou projecte sobre la masia, potser més que un dossier fotogràfic, és un testimoni del que hem de conservar. Jo el voldria poder ampliar i revisar en el futur, si és que hi arribem a temps...
La masia en el paisatge, més que un llibre, ha de ser una eina no pas per a descriure o fer una anàlisi o una dissecció del cadàver, sinó per a emocionar-nos i donar-nos força per a reviure les masies com una veritable ànima d'aquesta terra.

Amb el suport del Departament de Cultura.





Kim Castells
Kim Castells Venosa. S’inicia com a autor fotografic el 1978 i publica el seu primer llibre el 1981. Des d’aleshores i fins avui, és un dels fotografs amb més llibres els publicats. La col·laboració amb autors literaris com Josep Pla, Josep Maria de Sagarra, Joan Brossa, Lluís Racionero, Marius Carol, Lluís Permanyer, Carme Riera, Baltasar Porcel, Miquel de Palol, Ana Puértolas, Xavier Benguerel, Lluís Carandell, José Antonio Labordeta, Mariano Gomá, Jep de Montoya, Miquel Desclot, Salvat-Papasseit, Joan Bellmunt, Carles Duarte, Raimon Panikkar, Gonzalo de Berceo… ha contribuit a establir un llenguatge magic i de gran bellesa, el de la paraula i la imatge. Ja fa temps que Kim Castells va fer realitat aquell vell lema d’«escriure amb llum» que és el significat etimologic del terme fotografiar. Les seves obres així ho demostren.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici