Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.



   Tornar a casa
Traducció de Joaquim Mallafre

Harold Pinter


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
7
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
febrer 2007
Format:  
12 x 16,5
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
104
ISBN:  
9788496639423
Preu:  
12 €
Stock:  
Disponible


The Homecoming (ara Tornar a casa en la traducció catalana) fou estrenada per la Royal Shakespeare Company, dirigida per Peter Hall, el 3 de juny de 1965, amb Vivien Merchand, la primera esposa de Harold Pinter, com a protagonista. És una de les obres més potents de Pinter. Una casa on viuen quatre homes, Max, dos dels seus fills i el seu germa, rep la visita del fill gran, professor d’una universitat nord-americana, i de la seva esposa, que aquells encara no coneixien. Aixo trasbalsa l’organització anterior del grup i provoca una reestructuració imprevista dels espais de poder. Potser no és el fill qui torna a casa, sinó la dona, que es mou en un terreny que no li és desconegut. Es pot crear un ambit propi de domini en un territori previament marcat? Com sotmetre-s’hi i tenir-ne el control al mateix temps? Cal una certa adequació a l’esquema masclista previ? Qui s’imposara? Els nouvinguts o els que ja hi eren? Els homes o la dona? Tots hi tenen un paper, cadascú amb la seva personalitat i amb coses a perdre i a guanyar. Són preguntes que transcendeixen l’anecdota i que interpel·len l’espectador, sorpres per la tensió de les escenes, que, tanmateix, són reals com alguns fets de cada dia o com la fantasia feta realitat per l’acció del llenguatge. Reals com la confrontació dels animals de la jungla o com el calcul racional d’alguna de les parts. Pinter diu “el que passa a les meves obres és realista, malgrat que el que estic fent no és realisme”.





Harold Pinter
PREMI NOBEL DE LITERATURA

Harold Pinter va néixer a l’East End de Londres el 1930. Fill d’un sastre jueu, va iniciar la seva carrera al teatre com actor. La seva primera obra The Room es va estrenar a Bristol el 1957. Va ser, pero, l’estrena a Londres de The Birthday Party, l’any següent, el que va fer emergir Pinter com una de les figures més originals en l’intens moment de canvi que vivia l’escena anglesa de finals dels cinquanta. Entre la seva extensa producció cal destacar The Caretaker (1960), No Man’s Land (1975) o Bretayal (1978). Pinter ha estat, també, guionista de pel·lícules de culte com The Servant o The French Lieutenant’s Woman entre altres.
La llengua dramatica de Pinter –caracteritzada per les repeticions del llenguatge col·loquial, les frases amb dobles sentit, les dificultats de comunicació, les pauses i els silencis- l’han convertit en una veu única en el panorama teatral i ha generat fins i tot un neologisme: pintoresc. El teatre pintoresc s’associa igualment als temes –mai plantejats explícitament- que són habituals en la seva producció: amenaces d’origen desconegut, fantasies erotiques, obsessions i gelosies, inquietants percepcions de la realitat. Els seus poemes i textos dispersos sobre teatre i sobre política s’han agrupat recentment en un sol volum, Various Voices (1998).

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici