Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.



   Quatre líders tarragonins de la República i de l’exili


Josep M. Roig Rosich
Jordi Piqué Padró
Montserrat Duch
Josep Sánchez Cervelló


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
1
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
setembre 2007
Format:  
17 x 24
Tintes:  
2 tintes
Pàgines:  
128
ISBN:  
9788496639768
Preu:  
20 €
Stock:  
Disponible


Aquest llibre, que enceta la nova col·lecció «Quaderns del Tarragones», és fruit d’una de les línies d’actuació del Consell Comarcal del Tarragones en materia cultural, la qual ha estat i és el foment de la investigació, la divulgació i la difusió de la nostra historia. Així, des d’aquest organisme s’han anat organitzant durant els últims anys diferents cicles de conferencies sobre tematiques diverses i que tenen com a objectiu recuperar, conservar i proclamar la memoria democratica com a patrimoni col·lectiu i, per tant, fomentar els seus valors. Així, al llarg dels diferents cicles s’ha parlat de Companys i la Catalunya del seu temps, Josep Irla: el president de la Generalitat recuperat, Manuel Carrasco i Formiguera a la llum de nous documents, Francesc Macia, de militar espanyol a independentista catala, Un il·lustre militar tarragoní: Domenec Batet i Mestres (Tarragona 1872-Burgos 1937), entre d’altres.

Per tal de donar continuitat a l’activitat iniciada i amb l’objectiu de commemorar el 75e aniversari de la proclamació de la Segona República (1931-2006), l’any 2006 des del Consell Comarcal es va programar un cicle de conferencies sobre polítics del Tarragones vinculats a la República. I ha estat arran d’aquesta proposta que els investigadors Josep M. Roig Rosich, Josep Sánchez Cervelló, Jordi Piqué Padró i Montserrat Duch Plana ens han permes coneixer, una mica més, figures tan importants com Antoni Rovira i Virgili, Marcel·lí Domingo i Sanjuán, Pere Lloret i Ordeix i Macia Mallol i Bosch, alhora que ens han apropat a la situació política, economica, social i cultural del període historic que van viure. Ara, arran de l’interes que sempre han despertat les xerrades, aquestes apareixen publicades i encenten la col·lecció «Quaderns del Tarragones», que ha de permetre l’edició de continguts d’ambits molt diversos i que amplia les dues ja existents «Els llibres del Consell» i «El Patrimoni del Tarragones».



Josep M. Roig Rosich
Josep M. Roig Rosich (Alcover, Alt Camp, 1947) és professor d’Historia contemporania a la Universitat Rovira i Virgili. Ha centrat la seva investigació en la Historia contemporania de Catalunya i té publicats els estudis «L’Estatut de Catalunya a les Corts constituents (1932)», «La dictadura de Primo de Rivera a Catalunya. Un assaig de repressió cultural», entre altres. Ha participat en diverses obres col·lectives com «Historia, política, societat i cultura dels Paisos Catalans», «Historia de la cultura catalana», «Historia de la Generalitat de Catalunya i dels seus presidents» i «Historia de la Catalunya contemporania». La historia cultural i política del segle XX catala és la seva principal línia de recerca.




Jordi Piqué Padró
És cap del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l’Ajuntament de Tarragona des de l’any 2004. Amb anterioritat, durant dotze anys i com a funcionari del Cos de Titulats Superiors Arxivers de la Generalitat de Catalunya, fou director de l’Arxiu Historic Provincial de Tarragona. Ha cursat els estudis del Mestratge d’Arxivística de la Universitat Autonoma de Barcelona i de Gestió d’Institucions Culturals de l’Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses. En aquest ambit, exerceix la docencia i compta amb diverses publicacions específiques d’arxivística i gestió de documents.

Com a historiador, és Doctor en Historia per la Universitat Rovira i Virgili i ha estat investigador del Centre d’Historia Contemporania de Catalunya. És autor, entre d’altres, de La crisi de la rereguarda. Revolució i guerra civil a Tarragona (1936-1939) (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1998), d’Anarco-col·lectivisme i anarco-comunisme. L’oposició de dues postures en el moviment anarquista catala (1881-1891) (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1989), obra per la qual obtingué el 7e Premi Salvador Seguí i Francesc Layret d’Analisi Sindicalista i 75 anys d’ensenyament professional a Tarragona. De l’Escola del Treball a l’IES-SEP Comte de Rius (1928-2003).

És coautor dels llibres Tarragona: la imatge i el temps, Tarragona 1950-2000. Itinerari Visual, Els alcaldes de Tarragona (segles XIX-XX) i Cataleg de les cartes reials i dels lloctinents generals (1321-1734).

Ha coordinat, entre d’altres, les següents obres: Franquisme a les comarques tarragonines, El segle XX a Tarragona, Guerra Civil a les comarques tarragonines (1936-1939), La Segona República al Camp de Tarragona (1931-1936), La memoria dels mitjans de comunicació. Fonts documentals per a l’estudi dels mitjans de comunicació a Tarragona. També ha col·laborat i ha publicat en revistes com L’Avenç, El Contemporani i El Temps.

És president del Cercle d’Estudis Historics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona, director de les col·leccions Publicacions del Cercle i Microhistoria d’Arola Editors.




Montserrat Duch
Nascuda a Tarragona (1959), Montserrat Duch és professora titular d’Historia Contemporania a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili. Doctora en Historia per la Universitat de Barcelona (1987). Ha publicat els llibres: Reus i el Baix Camp durant la IIa República, (1989). La Cooperativa Obrera Tarraconense. Consum, treball i lleure a Tarragona (1904-1965) (1993). El Camp de Tarragona: República, Reforma i Crisi. 1931-1936, (1994). Reus sota el primer franquisme, (1996). La dictadura franquista: Reus 1939-1975, (2003). Els treballs i els dies, (2003). Ha participat en obres col·lectives com ara «Els dies del franquisme» dins Símbols i mites a l’Espanya contemporania, (2001). «Dialegs culturals Catalunya-Espanya: controversies i acords al segle» dins Catalunya en la confi guració política d’Espanya, (2005).
«La transició a Catalunya» dins El franquisme a Catalunya. La lluita per la democracia i l’autogovern, (en premsa). En les seves línies de recerca s’hi troben la Historia de les dones, les Polítiques de memoria i els usos públics de la historia així com la Historia del temps present: franquisme i transició democratica. Ha participat en congressos amb comunicacions com ara «El paper de la dona al nacionalisme burges» (1984). «Guerra i revolució a la memoria popular», (1986). «Socialisme i moviment cooperatiu», (1986). «Toponímia franquista en democracia» ( 2002). «Relaciones sociales de género en el catalanismo político». (2004). «Historia, Memoria y política: Una ecología de la memoria en la transición democrática espanola, 1976-1982» (2005).



Josep Sánchez Cervelló
Josep Sánchez Cervelló. Flix (Terres de l’Ebre). És professor d’historia contemporania de la URV-Tarragona i corresponsal de la RAH. Ha escrit, entre altres, les següents obres: Conflicte i violencia a l’Ebre. De Napoleó a Franco, (Barcelona, 2001); A Revoluçao Portuguesa e a sua influencia na transiçao espanhola (1961-1976), (Lisboa, 1993); El último imperio occidental: la descolonización portuguesa 1974-1975, (Mérida, 1998). Ha coordinat, entre d’altres, els següents volums: Marcel·lí Domingo que torna (Tarragona, 1995), El franquisme a la província de Tarragona, (Tarragona, 1995); Guerra Civil a les comarques de Tarragonines (Tarragona, 2000), Maquis: el puno que golpeó al franquismo: La agrupación Guerrillera de Levante y Aragón, (Barcelona, 2003); El carlisme al territori de l’antiga diocesi de Tortosa. Terres de l’Ebre, Matarranya, Maestrat, Ports de Morella i Priorat (Tarragona, 2004).

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici