Arola Editors enceta una nova col·lecció de teatre per a joves. D’aquesta forma contribueix a omplir un buit en el nostre panorama literari perquè, sens dubte, el teatre per la seva mateixa naturalesa constitueix una poderosa eina de representació col·lectiva de la nostra realitat, que cal aprofitar i fer arribar a joves i adolescents. Llegir, representar, ser per uns moments una persona diferent, a més de ser divertit, ajuda sens dubte a crear empaties i a posar-se al lloc de l’altre.

Aquests primers cinc títols no pretenen només entretenir, també volen fomentar l’esperit crític i la reflexió sobre temes crucials dels nostres dies, alguns dels quals afecten molt especialment a joves i adolescents, com el bullying, la immigració, la intolerància col·lectiva, l’exclusió social… sempre adequant-los a cada edat per fer-los més propers i entenedors. Una forma senzilla i alhora amena d’introduir a les aules la literatura i la pràctica teatral.


 

El delegat
Ignasi García Barba

En un centre educatiu es convoquen eleccions per ser delegat de la classe. Una colla de perdonavides que ha aconseguit fer-se amb el poder a l’escola, extorsionant, fent «bullying» i aplicant la política de la por, decideix presentar el Miquel, un candidat «titella», per por de perdre els seus privilegis, ja que l’altra candidata que es presenta a les eleccions no els té por i ja els ha parat els peus més d’una vegada. El Miquel cedeix i guanya les eleccions. Però un cop s’ha convertit en delegat, els abusos de la colla de perdonavides es multipliquen perquè ara saben que el representant de la classe no actuarà contra ells. Però al Miquel cada cop li costa més ser còmplice de tot el que veu.


 

Robinson Crusoe
Pere Anglas
Música de Pau Doz

Robin és un jove apassionat pel mar que, desoint els consells del seu pare, es fa mariner. El seu vaixell naufraga i va a parar a una illa deserta. Per sobreviure-hi ha de lluitar contra la natura i la seva pròpia soledat. També ha d’enfrontar-se amb una tribu d’indígenes que arriba a l’illa amb canoes per fer-hi sacrificis humans. Salva la vida a un dels captius a qui bateja amb el nom de Divendres. Entre ells dos, tot i les diferències culturals i idiomàtiques, neix una bona amistat. Un dia, havent perdut ja tota esperança de tornar a casa, veu un vaixell ancorat davant la costa. Però l’entusiasme no dura gaire. La tripulació s’ha amotinat i ha desembarcat a l’illa amb l’única intenció d’abandonar-hi el capità. Amb l’ajuda de Divendres, organitza un pla i recupera el vaixell. El capità John Drake, com a agraïment, portarà Robin fins a la Gran Bretanya.


 

Límits
Marta Solé Bonay

2011. És la nit de Sant Joan i la Carla declara a comissaria que l’acaben de violar.
Ella té 17 anys. I ell 19.
Sexe i drogues, o sexe amb drogues, tan obvi com sempre.
On són els límits? Qui parla i qui crida dins la ment d’un adolescent?
Probablement, tot es basa en el difícil encaix dins d’aquest gran abisme.
I aquest és el repte.
Límits són temes que ens han fet vibrar sempre, però vistos per uns ulls adolescents. Són històries d’amor, de violència, de passió jove, païdes en un estómac de 17 anys. Són ja somnis impossibles. Límits cremats. En la ment de la Carla, l’única fulla que encara s’agafa a l’arbre.


 

Consell familiar
Cristina Clemente

Els pares han volgut que la seva unitat familiar sigui una autèntica democràcia. En aquesta família s’hi escull un president, se segueixen unes estrictes normes electorals i es disposa d’un regulat sistema econòmic amb hisenda pròpia i autèntiques estructures d’estat. Quan l’Aina s’adona que aquest sistema ja no els és prou útil i decideix reclamar-ne un de nou, es produirà un daltabaix de conseqüències imprevisibles. I és que els pares d’aquest estat familiar faran tot el que estigui a la seves mans per apaivagar la dissidència.


 

Submergir-se en l’aigua
Helena Tornero Brugués

Inspirant-se en uns fets reals i a partir de la notícia d’un diari, l’autora crea un relat de ficció on Thomas, un jove manipulador i Stefan, un jove acomplexat i vulnerable, decideixen cercar una víctima amb qui desfogar les seves frustracions. L’obra posa sobre la taula alguns dels problemes més comuns que tenen els joves i, per extensió, la societat d’avui en dia. Immigració, intolerància col·lectiva, exclusió social, relacions entre pares i fills a la nostra societat de consum, violència amagada darrera de comportaments i costums no tan mal vistos, són alguns dels temes d’aquesta història que parla de móns paral·lels i aparentment destinats a no comprendre’s.