Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Capitells corintis a la província tarraconense (S.i -III dC)


Javier Á. Domingo Magana


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
6
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
maig 2005
Format:  
16 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
240
ISBN:  
8496366502
Preu:  
21 €
Stock:  
Disponible


L’estudi dels capitells, tot i ser una disciplina molt concreta, pot aportar llum a molts aspectos que l’analisi estratigrafica per si mateixa no pot aportar, com la major o menor influencia que Roma exerceix sobre la decoració d’un determinat edifici, depenent en la majoria dels casos de la importancia, rellevancia o riqueza del propi edifici, la pervivencia en major o menor Grau de les tradicions locals en la decoració dels principals edificis d’una determinada ciutat, segons la importancia o facilitat de comunicació d’aquesta amb els principals centres del Mediterrani, etc.
La provincia tarraconense s’erigeix en aquest sentit com una area clan per entendre tots aquests processos ja que desposa de ciutats de gran importancia i ben comunicades amb els principals centre de l’epoca, ciutats allunyades de les grans vies de comunicació o amb un foro pes de les tradicions locals, ciutats que gaudiren en diferents moments de la presencia dels tallers imperials treballant en la construcció d’alguns edificis i ciutats que intentaren imitar l’estil creat per aquests tallers amb major o menor fortuna.
És aquest, no obstant, un procés molt complex i per a l’analisi del qual molt sovint no disposem de les suficients dades. Tot i aixo, aquesta obra pretén aportar una mica més de llum en aquest aspecto sent conscients que noves troballes i nous avenços en les investigacions confirmaran o rebatran algunes de les conclusions aquí exposades.
Javier Á. Domingo Magana
Javier Á. Domingo va néixer a Tarragona l’any 1978 i és llicenciat en Historia per la Universitat Rovira i Virgili. La seva afició per l’arqueologia li ve de lluny tot i que no fou fins arribar a la Universitat que es decidí a especialitzar-se en aquesta disciplina, on a més ha cursat el Graduat Superior en Arqueología Classica.
Aquest no és el seu primer estudi sobre capitells, el 2003 presenta la Tesi de Llicenciatura, dirigida pel Dr. Ricardo Mar; La decoración arquitectónica del teatro romano de Tárraco i el mateix any participa, junt amb els Drs. J. Ruiz de Arbulo, R. Mar e I.Fiz, en l’elaboració d’una ponencia presentada a un congrés internacional celebrat a Cartagena amb el títol “Etapas y elementos de la decoración arquitectónica en el desarrollo monumental de la ciudad de Tárraco (s.II a.C. – I d.C.)” en Ramallo Asensio, S. (ed.): La Decoración Arquitectónica en las ciudades romanas de occidente. Actas del Congreso Internacional. (Cartagena 2003), Murcia 2004. Aquest mateix any 2005 ha realitzat un estudi amb el títol Similitudes entre los capiteles catalanes y franceses en época paleocristiana y visigoda. Una aproximación a través del análisis de los capiteles con cuatro hojas angulares, que será publicat properament en el Butlletí Arqueologic de Tarragona.
Actualment esta realitzant la seva Tesi Doctoral sobre els capitells tardoromans i visigots a la Península Ibérica, Tesi codirigida per la Dra. Eva Subías, investigadora de la URV i pel Dr. Patricio Pensabene, profesor de la Universita degli Studi di Roma “la Sapienza“.


Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici