Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   La modernització de la xarxa viària al Camp de Tarragona (1774-1870)


Agustí Agramunt Bayerri


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
17
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
Juny 2019
Format:  
17 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
284
ISBN:  
978-84-12027-91-4
Preu:  
24 €
Stock:  
Disponible


L'obra és un compendi de les principals actuacions realitzades en el camp de la millora de la xarxa de carreteres del Camp de Tarragona entre el darrer terç del s. xviii i el darrer terç del s. xix. Dins d'aquest poc menys d'un segle a mig camí entre la història moderna i la contemporània, s'hi culminaren fins a tres revolucions simultànies (la cultural, la política i l'econòmica) que transformaren per complet la societat i les seves necessitats logístiques i de mobilitat. La complexitat de les obres, la seva planificació i els costos elevadíssims de la seva execució foren un dels motors de les transformacions institucionals hagudes a la transició entre l'Antic Règim i els inicis del jove estat liberal. Catalunya, i concretament el Camp de Tarragona, foren espais de lideratge d'aquelles innovacions. A l'obra s'hi detallen experiències frustrades, insuficiències econòmiques, dificultats entre la destrucció de múltiples conflictes bèl.lics i incapacitats de tots tipus. Però el lector també hi trobarà casos de carreteres que es culminaren amb èxit, experiències que precediren la legislació específica en carreteres, personalitats d'aquestes comarques que esdevingueren líders en la història viària del país i models d'organització com la Junta de Carreteres, que fou la primera de les expressions de govern autònom de Catalunya en època contemporània i en la qual els delegats tarragonins jugaren un paper cabdal. Tot plegat configura un relat atíptic de la història del jove capitalisme del Camp, que interpel.là tant el poble com l'elit del moment i constitueix un dels fonaments de l'estructura territorial que tenim avui dia.
Agustí Agramunt Bayerri
Agustí Agramunt Bayerri (Tortosa, 1986) és doctor en historia economica per la Universitat Rovira i Virgili i investigador vinculat al grup de recerca ISOCAC. Entre les seves línies de recerca s’hi troben la historia de les infraestructures de transport i l’urbanisme, la industrialització i crisi gremial, els patrons de desenvolupament regional i la fiscalitat al final de l’Antic Regim. Tots aquests aspectes foren abordats en el marc geografic de les Terres de l’Ebre a la seva tesi doctoral Desenvolupament i subdesenvolupament de les Terres de l’Ebre durant els segles XVIII i XIX (2015), la qual compta amb una perspectiva internacional realitzada des de la Universitat d’East Anglia (Norwich, Regne Unit). D’ença de la tesi, se n’han publicat obres derivades, com L’arribada del ferrocarril a Tortosa: historia d’una maniobra política (1852-1968) (Onada, 2015), Guia de Jesús (Diputació de Tarragona, 2017) i diversos articles, capítols de llibre i comunicacions en congressos dedicats a les tematiques esmentades.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici