Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Mont-roig en el segle XIX: un temps convuls


Martí Rom


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
Octubre 2021
Format:  
170 x 240
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
504
ISBN:  
978-84-124279-9-8
Preu:  
30 €
Stock:  
Disponible


M'agrada pensar que la història d'un poble és un arbre, amb el seu tronc principal, que ve de lluny i que concentra i aglutina els passatges primigenis. A mida que ens anem enlairant té les diverses branques dels fets cada vegada més recents. Nosaltres, els habitants d'un període determinat sovint només veiem l'arbre des de dalt i amb una mirada zenital, veiem el conjunt de la nostra història més recent. Els branquillons que observem són els fets de l'actualitat. La massa superior d'aquests branquillons ens amaga el que hi ha sota: el procés històric que ens du als nostres dies.
En general, cal dir que la història de Mont-roig a partir del 1818 queda per fer. A "Mont-roig: esberles d'un mosaic esbocinat" de Martí Rom (Arola Editors, 2019) deia que era "un llibre on hi ha moments i personatges de la història del poble. No és una història de Mont-roig, ni dels seus fets més rellevants. Sovint, poden ser tan sols anècdotes personals que poden inferir situacions i un context històric. Són tan sols alguns fets històrics...". Eren trossos inconnexes, esdeveniments o situacions aïllades, malgrat que, en algun cop, s'hi podien establir o argumentar certes relacions. Tan sols esberles. Ara m'he proposat, en la mida del possible, resseguir cronològicament els principals fets esdevinguts durant el segle xix, o gran part d'ell (del 1808 al 1877), a Espanya i a Catalunya, però prioritzant la seva relació amb Mont-roig. Calia explicar el context polític general on succeeixen episodis directament referits al nostre poble.
He pensat que mancat d'una àmplia memòria oral, la premsa de l'època pot transmetre amb prou fidelitat les opinions dels coetanis. És important la manera d'explicar aquells fets i el to dels comentaris. Per això, citant les opinions d'aquella època, reproduint exactament algunes informacions o comentaris, ens apropem amb la seva pròpia veu a aquells controvertits fets.
La memòria, d'una manera o altra, sempre torna.Martí Rom
Martí Rom (1950) és enginyer industrial. És president del Centre Miró de Mont-roig. Ha realitzat els documentals D’un roig ences: Miró i Mont-roig (1979), Mont-roig: tornaveu mironia (2002) i Safatans mironians (2007). Ha fet diversos treballs historics sobre Mont-roig, entre altres, els llibres El Centre Obrer de Mont-roig del Camp (1911-1925) (2003) i Guspires (de la historia de Mont-roig) (2010). Amb Esther Bargalló ha dut a terme el projecte Barraques a Mont-roig, consistent en la catalogació de 145 barraques, la publicació d’un itinerari, una web i un llibre. Ha realitzat el documental Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp) (2006).
També ha publicat dos integrals treballs sobre la relació de Joan Miró amb Mont-roig: “Joan Miró i Mont-roig: pal de ballarí (1911-1929)” de Martí Rom (Arola Editors, 2012) i “Joan Miró i Mont-roig: el xiscle de l‘oreneta (1930-1983)” de Martí Rom (Arola Editors, 2018).
Des del 1982 ha treballat (amb J.M. García Ferrer) en una col·lecció de llibres i documentals sobre personatges de la cultura catalana. El primer va ser sobre el músic Carles Santos, i el darrer (el número 28) sobre el músic J.M. Mestres Quadreny. Alguns altres han estat sobre Catala Roca, Perucho, Palau i Fabre, Francesc Vicens, Gardy Artigas i Joan Margarit. També ha realitzat altres documentals culturals, com ara Foix, investigador en poesia (1982), Horta, recapte picassiana (2004) i Sant Cugat i l’Escola Catalana de Tapís (2009). www.martirom.cat.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici