Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   MONT-ROIG: D'ALTRES ESBERLES D'UN MOSAIC ESBOCINAT


Martí Rom


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
Juliol 2023
Format:  
170 x 240
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
612
ISBN:  
978-84-126637-7-8
Preu:  
30 €
Stock:  
No disponible


El 2019 vaig publicar: (Arola Editors). Era un recull d'alguns textos que havia publicat a la revista <Ressò mont-rogenc> del 1985 al 2018. Ara, a , recullo els textos publicats, fonamentalment, entre 2019 i 2022; també hi he incorporat alguns textos antics.
, està organitzat en quatre apartats: Textos d'ordre general, la sèrie anomenada , Artistes i Crònica particular. Del primer apartat, em permeto destacar els textos dedicats a vàries nissagues mont-rogenques, la de les Orioles, la del Martí i la dels Rom. El treball sobre aquesta ultima s'expandeix per diversos pobles del Baix Camp. M'ha passat allò de les cireres, que vas estirant i en van sortint més i més, fins i tot sobrepassant els límits tarragonins.
 L'apartat és un recull de textos que tenen el seu origen en notícies publicades a diaris del segle xix sobre fets succeïts a Mont-roig o bé on hi ha implicades persones del poble. Alguns són de , d'altres de fets curiosos. Què hi feia a Mont-roig, el 1873, en plena Tercera Guerra Carlina (1872-1876), un prestigiós botànic alemany?
A l'apartat , hi trobareu cinc artistes mont-rogencs.
Finalment a hi ha unes breus aportacions sobre el meu treball, als anys setanta, en el darrer franquisme i la transició, en el que es va anomenar , aquell que informava de fets que aquell règim volia amagar o perseguia.
Com deia a l'anterior volum, aquest treball sobre Mont-roig es pot comparar amb el que es produeix en un jaciment arqueològic. A mida que s'avança, van apareixent d'altres elements a estudiar. És possible que el pas del temps n'hagi fet desaparèixer o potser d'altres encara resten ocults esperant noves troballes. Els ja coneguts ens aporten fragments valuosos d'aquest mosaic esbocinat que es la història de Mont-roig.Martí Rom
Martí Rom (1950) és enginyer industrial. És president del Centre Miró de Mont-roig. Ha realitzat els documentals D’un roig ences: Miró i Mont-roig (1979), Mont-roig: tornaveu mironia (2002) i Safatans mironians (2007). Ha fet diversos treballs historics sobre Mont-roig, entre altres, els llibres El Centre Obrer de Mont-roig del Camp (1911-1925) (2003) i Guspires (de la historia de Mont-roig) (2010). Amb Esther Bargalló ha dut a terme el projecte Barraques a Mont-roig, consistent en la catalogació de 145 barraques, la publicació d’un itinerari, una web i un llibre. Ha realitzat el documental Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp) (2006).
També ha publicat dos integrals treballs sobre la relació de Joan Miró amb Mont-roig: “Joan Miró i Mont-roig: pal de ballarí (1911-1929)” de Martí Rom (Arola Editors, 2012) i “Joan Miró i Mont-roig: el xiscle de l‘oreneta (1930-1983)” de Martí Rom (Arola Editors, 2018).
Des del 1982 ha treballat (amb J.M. García Ferrer) en una col·lecció de llibres i documentals sobre personatges de la cultura catalana. El primer va ser sobre el músic Carles Santos, i el darrer (el número 28) sobre el músic J.M. Mestres Quadreny. Alguns altres han estat sobre Catala Roca, Perucho, Palau i Fabre, Francesc Vicens, Gardy Artigas i Joan Margarit. També ha realitzat altres documentals culturals, com ara Foix, investigador en poesia (1982), Horta, recapte picassiana (2004) i Sant Cugat i l’Escola Catalana de Tapís (2009). www.martirom.cat.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici