Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   La perspectiva infinita
Més enllà del cinema

Martí Rom


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
Febrer 2024
Format:  
170 x 240
Tintes:  
Color
Pàgines:  
274
ISBN:  
978-84-128258-6-2
Preu:  
22 €
Stock:  
Disponible


Els textos d'aquest llibre intenten fabular partint del món caòtic definit per una considerable munió de pel.lícules. És el cinema com excusa per navegar per mil i un temes estimats o interessants, suggerir realitats possibles, davallar a poètiques impossibles, fugir del cinema per tornar-hi cíclicament, orquestrar propostes que es configuren al voltant d'una diversitat d'anotacions (petites realitats) escampades en diverses pel.lícules... En fi, el cinema com a eix central i com a decorat. Com ja sabem, les cireres duen a d'altres cireres. Més o menys, aquestes eren les intencions que van anar definint una sèrie de textos, finalment foren setze, sota el títol genèric de .

També hi he incorporat d'altres textos, un xic rars d'anàlisi cinematogràfica, gens convencionals: Pasolini, què tenen en comú i <2001: una odisea del espacio>?, els Delvaux (cinema i pintura), i una escultura de Vladimir Tatlin, la mítica ciutat cinematogràfica d'Anarene i la real d'Archer... Són també . I, principalment uns textos sobre tres persones properes, molt properes, que han estat per a mi rellevants, fars culturals i cinematogràfics.

Anant més enllà, podríem acceptar que en aquests textos el cinema és una mena de Macguffin. Aquell element argumental propi de les pel.lícules de Hitchcock que fa avançar el relat narratiu (del text) cap on l'autor ha decidit que és el seu motiu principal: certs referents culturals (temes o persones) que han impregnat la seva vida.

Martí Rom
Martí Rom (1950) és enginyer industrial. És president del Centre Miró de Mont-roig. Ha realitzat els documentals D’un roig ences: Miró i Mont-roig (1979), Mont-roig: tornaveu mironia (2002) i Safatans mironians (2007). Ha fet diversos treballs historics sobre Mont-roig, entre altres, els llibres El Centre Obrer de Mont-roig del Camp (1911-1925) (2003) i Guspires (de la historia de Mont-roig) (2010). Amb Esther Bargalló ha dut a terme el projecte Barraques a Mont-roig, consistent en la catalogació de 145 barraques, la publicació d’un itinerari, una web i un llibre. Ha realitzat el documental Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp) (2006).
També ha publicat dos integrals treballs sobre la relació de Joan Miró amb Mont-roig: “Joan Miró i Mont-roig: pal de ballarí (1911-1929)” de Martí Rom (Arola Editors, 2012) i “Joan Miró i Mont-roig: el xiscle de l‘oreneta (1930-1983)” de Martí Rom (Arola Editors, 2018).
Des del 1982 ha treballat (amb J.M. García Ferrer) en una col·lecció de llibres i documentals sobre personatges de la cultura catalana. El primer va ser sobre el músic Carles Santos, i el darrer (el número 28) sobre el músic J.M. Mestres Quadreny. Alguns altres han estat sobre Catala Roca, Perucho, Palau i Fabre, Francesc Vicens, Gardy Artigas i Joan Margarit. També ha realitzat altres documentals culturals, com ara Foix, investigador en poesia (1982), Horta, recapte picassiana (2004) i Sant Cugat i l’Escola Catalana de Tapís (2009). www.martirom.cat.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici