Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Estampes rurals


Joan Potau i Martell
Ramon Casares i Aixala


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
1
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
abril 2011
Format:  
14 x 20
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
136
ISBN:  
978-84-15248-16-3
Preu:  
13 €
Stock:  
Disponible


Aquestes Estampes rurals van ser escrites per Ramon Casares i Aixala, mestre, nascut a Vimbodí (Conca de Barbera) a finals del segle XIX al si d’una família pagesa. De petit havia conegut els plecs de la vida rural, entre l’austeritat i l’esforç, fins que va començar els estudis de magisteri. La seva vocació va ser la de mestre, pero alhora va ser enamorat de la seva terra. Aquestes pagines són un testimoni de la seva aguda sensibilitat que li va permetre combinar la formació pedagogica amb els sentiments més universals.
Tal com ens explica Francesc Casares en la introducció que acompanya aquest recull de textos, “les Estampes rurals estan pensades o escrites no pas com a una pura creació literaria, sinó com a una eina pedagogica. Si ens hi fixem, sovint l’autor s’adreça -de vegades, explícitament- als nois i noies que se suposa que estan llegint aquelles pagines en una escola de poble i els tracta des d’una posició de mestre-amic. Aleshores, veurem que aquells textos tenen una doble finalitat: desvetllar l’interes dels petits lectors per tot allo que tenen vora seu i que no veuen i, en segon lloc, moure’ls a estimar-ho. De fet, pero, allo que és objecte d’aquesta estimació no son escenaris grandiloqüents ni figures grandioses. Al contrari, totes les descripcions i els discrets consells que s’hi troben són manifestacions d’un esperit delicat que estima les coses petites, que li agrada un món senzill, joiós. Comprensiu i comprensible, fins alla on aquest món es pugui comprendre.”Joan Potau i Martell
Joan Potau i Martell, pintor, nascut a Vimbodí el 1882, fou assassinat durant la Guerra Civil a Montblanc. De jove es forma a l’Academia Fortuny de Reus i, posteriorment, a l’Escola de la Llotja de Barcelona. Del 1911 al 1917 emigra a l’Argentina per retornar després a la seva vila. Les tematiques més destacades dels seus olis i dibuixos són paisatges i retrats.Ramon Casares i Aixala
Ramón Casares i Aixala (Vimbodí, 1884 – Barcelona, 1979) va ser mestre de professió i de vocació. Com a redactor dels diaris professionals El Magisterio tarraconense i, després, el Magisteri catala, va treballar per la dignificació i l’autoestima del magisteri. L’any 1932 va publicar El meu espistolari, una contribució a la modernització del genere epistolar.
El seu ideari catalanista i republica li valgué una sanció imposada pel regim franquista en acabar la guerra civil; sanció que va comportar la perdua de la seva carrera professional i el seu definitiu allunyament del món de l’ensenyament que havia estat una de les raons de la seva vida.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici