Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Joan Miró i Mont-roig: pal de ballarí (1911-1929)


Martí Rom


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Enquadernació:  
Tapa rígida
Edició:  
abril 2012
Format:  
17 x 24
Tintes:  
Color
Pàgines:  
240
ISBN:  
978-84-15248-73-6
Preu:  
30 €
Stock:  
Disponible


Prou sovint, en molts textos diversos, se cita que Joan Miró va néixer a Mont-roig. Sens dubte és un error. Un error conseqüencia de la seva passió per aquest poble del Baix Camp, de la demarcació de Tarragona. No és difícil trobar en moltes de les declaracions del pintor referencies importants a Mont-roig. Quasi es podria dir que responent a qualsevol qüestió o bé afegint d’altres comentaris a algun raonament, més aviat o més tard en la seva argumentació acabara sortint el nom del poble on va residir durant seixanta-cinc anys uns tres mesos a l’any. Miró devia gaudir d’aquestes referencies. La importancia de Mont-roig en l’obra de Joan Miró és un fet pales, inqüestionable; pero encara es coneix poc d’on i com exactament es nodreix. D’on sorgeixen, primer aquelles teles realistes de la primera epoca, i com a continuació neix aquell imaginari mironia que omplira la seva obra posterior? De quina manera, en quina situació, en quin procés vivencial, Miró se sentira impel·lit a compondre aquells llenços? A la primavera del 1911 aquell Miró de divuit anys descobrira un paisatge, que en endavant estimara i fara seu; una vida al camp allunyada de la que coneixia dels voltants del carrer Ferran de Barcelona; uns pagesos entossudits a crestallar els solcs, un poble dalt d’un turó i ple de costes. En aquell moment, i durant molts, Mont-roig sera la seva miroia. Mont-roig és per Joan Miró el seu Pal de ballarí? L’autor d’aquest llibre pensa que sí, i intenta explicar-ho, raonar-ho detalladament.Martí Rom
Martí Rom (1950) és enginyer industrial. És president del Centre Miró de Mont-roig. Ha realitzat els documentals D’un roig ences: Miró i Mont-roig (1979), Mont-roig: tornaveu mironia (2002) i Safatans mironians (2007). Ha fet diversos treballs historics sobre Mont-roig, entre altres, els llibres El Centre Obrer de Mont-roig del Camp (1911-1925) (2003) i Guspires (de la historia de Mont-roig) (2010). Amb Esther Bargalló ha dut a terme el projecte Barraques a Mont-roig, consistent en la catalogació de 145 barraques, la publicació d’un itinerari, una web i un llibre. Ha realitzat el documental Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp) (2006).
També ha publicat dos integrals treballs sobre la relació de Joan Miró amb Mont-roig: “Joan Miró i Mont-roig: pal de ballarí (1911-1929)” de Martí Rom (Arola Editors, 2012) i “Joan Miró i Mont-roig: el xiscle de l‘oreneta (1930-1983)” de Martí Rom (Arola Editors, 2018).
Des del 1982 ha treballat (amb J.M. García Ferrer) en una col·lecció de llibres i documentals sobre personatges de la cultura catalana. El primer va ser sobre el músic Carles Santos, i el darrer (el número 28) sobre el músic J.M. Mestres Quadreny. Alguns altres han estat sobre Catala Roca, Perucho, Palau i Fabre, Francesc Vicens, Gardy Artigas i Joan Margarit. També ha realitzat altres documentals culturals, com ara Foix, investigador en poesia (1982), Horta, recapte picassiana (2004) i Sant Cugat i l’Escola Catalana de Tapís (2009). www.martirom.cat.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici