Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Maria Aurelia Capmany
Escriure la vida en femení

Montserrat Palau Vergés


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
5
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
octubre 2008
Format:  
16 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
216
ISBN:  
978-84-92408-43-6
Preu:  
22 €
Stock:  
Disponible


Una de les veus més solides i coherents de la historia cultural catalana en la segona meitat del segle XX, tot i que heterodoxa, fou la de Maria Aurelia Capmany (Barcelona, 1918-1991). Marcada profundament, més que per la guerra, per la victoria franquista i la repressió de la dictadura, Maria Aurelia Capmany fou una autora literaria que va diversificar els seus esforços en molts de generes —narrativa, teatre, traduccions, assaigs, guions radiofonics i cinematografics, articles periodístics, conferencies— adaptant-se a tot tipus de canals de transmissió d’idees. Compromesa, a més, amb el seu temps i amb la defensa de les llibertats individuals i col·lectives, amb un taranna polemic, va esdevenir una figura cabdal en el pensament intel·lectual de la cultura catalana de postguerra.
Maria Aurelia Capmany fou una dona, catalana, lletraferida, lúcida i impertinent. Un resum simple de la trajectoria personal i intel·lectual i, alhora, ben complex. Els temes sobre els quals va investigar i escriure s’emmarquen en aquestes coordenades: la consciencia del seu genere de dona i de la seva nacionalitat catalana; lletraferida amb un important bagatge intel·lectual; que abordava les qüestions amb lucidesa, propagant o construint teories i opinions amb certa impertinencia, perque, justament, es decanta per aspectes progressistes en el seu temps i per trencar motllos i reivindicar un nou ordre. Entre totes aquestes aportacions, cal assenyalar que Capmany fou una de les pioneres a introduir en el context catala el primer feminisme modern. Unes teories feministes que han deixat petjada en les generacions posteriors i que, malgrat la distancia, encara són totalment valides per entendre l’evolució historica i la situació actual.
La intenció d’aquest llibre és aprofundir en alguns aspectes de l’obra i la trajectoria de Maria Aurelia Capmany, amb especial interes per les seves teories i formulacions sobre la condició de les dones, les seves identitats i els feminismes.Montserrat Palau Vergés
Montserrat Palau Vergés, doctora en Filologia Catalana, és professora de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). Membre del grup de recerca interdisciplinar GREC (Genere, Raça, Etnia i Classe) i del seminari Paraula de dona (Dones i Literatura) de la URV, bona part de la seva recerca i edicions s’han centrat en els darrers anys en estudis de dones, genere i feminismes.
És autora de diversos llibres i articles sobre historia i crítica literaria, molts dels quals versen sobre les identitats de genere i nacionals de les autores catalanes. Ha publicat també obres de ficció de narrativa i ha estat col·laboradora de diversos mitjans de comunicació.
En aquest volum s’apleguen diversos articles fruit de les seves recerques i estudis sobre Maria Aurelia Capmany que ha anat realitzant des de l’any 1988 fins al 2008.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici