Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Una utopia, una esperança
La historia de Josep Aloma

Ramón Gras Aloma


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
1
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
novembre 2009
Format:  
16 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
232
CD-rom:  
Inclós.
ISBN:  
978-84-92839-09-4
Preu:  
21 €
Stock:  
No disponible


“El que subscribe, Joaquín Sánchez Calvo, de estado casado, de 65 anos de edad y Representante de la Companía Arrendataria de Tabacos en la Provincia de Castellón, CERTIFICA: que durante la revolución marxista residía en la ciudad de Tarragona y que, gracias a la protección que sin conocerle le prestó José Alomá, a quien recurrió en demanda de ayuda, pudo salvar su vida, seriamente amenazada, así como la de su hijo Pedro Sánchez Sánchez. […]. También hace constar el declarante que muchas personas, algunas de ellas detenidas en el barco y que seguramente habrían sido fusiladas, se salvaron mediante la intervención del mismo Alomá”.
Qui és Josep Aloma? Qui és aquesta persona que va evitar amb la seva intervenció personal la mort de nombroses persones, moltes de les quals li eren alienes? Aquesta és la pregunta que ha volgut respondre Ramon Gras i Aloma.
Aloma fou tinent d’alcalde i conseller de cultura de l’Ajuntament de Tarragona per la CNT-FAI durant la guerra civil espanyola. Durant el mateix període fou el director del Diari de Tarragona (portaveu de la CNT-FAI) i delegat del Consell de l’Escola nova unificada, on impulsa una pedagogia emancipadora i moderna. Posteriorment fou comissari de companyia i cap de propaganda de l’Exercit del Sud a Baza (Granada), a l’Estat major d’Andalusia.
De la ma d’Aloma, viurem de prop la revolució esdevinguda a la rereguarda republicana com a resposta al cop d’estat contra la República. Aquesta revolució, que constitueix un fet inedit a la historia, complex i fascinant, motiva, entre d’altres, la redacció de l’Homenatge a Catalunya de George Orwell.
“L’anarquisme és un ideal de bondat, de bellesa, de servei als altres i sobretot d’independencia personal”. Josep Maria Aloma i Sanabras.Ramón Gras Aloma
Ramon Gras i Aloma és nét de Josep Aloma. És Enginyer de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politecnica de Catalunya.
La primavera de 2001 va dur a terme un treball centrat en l’analisi de la Declaració Jurada de Josep Aloma, escrita el 1942 a la Presó de Pilats i publicada per l’Ateneu de Tarragona el 1992. Aquest treball fou el punt de partida d’un estudi sobre la trajectoria de Josep Aloma durant la Revolució a la rereguarda republicana, que al seu torn fou el catalitzador de l’inici d’un nou projecte: Una Utopia, una Esperança. La historia de Josep Aloma.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici