Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Literatura i feminisme
L’hora violeta, de Montserrat Roig

M. Angels Francés Díez


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
9
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
maig 2010
Format:  
16 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
328
ISBN:  
978-84-92839-48-3
Preu:  
24 €
Stock:  
Disponible


La relació entre feminisme i literatura, sovint tensa i conflictiva, es manifesta en l’obra de Montserrat Roig com un impuls creatiu, a la recerca de respostes que reconcilien la vida real de les dones amb la teoria alliberadora que predica aquesta nova etica. El llibre que teniu entre mans estudia part de la narrativa de Roig des d’aquesta perspectiva, la que té en compte el genere com a categoria problematica, i ho fa a una i altra banda del fet literari: es proposa llegir l’escriptora barcelonina des de la crítica literaria feminista i, en el procés, reivindicar-ne la importancia en el panorama intel·lectual catala dels setanta i els vuitanta.
El llibre proporciona un estat de la qüestió inicial (recepció crítica i difusió de l’obra de Montserrat Roig) i, després, configura un mosaic de punts d’analisi des dels quals estudiar les quatre primeres obres de Roig. Perque és justament en L’hora violeta (1980) on culmina una complicada teranyina argumental, tematica i estilística que convida a parlar d’aquesta novel·la i les obres que la precedeixen com d’un cicle construit sobre l’altra historia: el testimoni de les dones que, al llarg del segle XX, arrosseguen el llast d’una tradició de claudicacions i silencis i lluiten per utopies alliberadores —feminisme i marxisme— pero íntimament necessiten, encara, un príncep blau que les rescate de la soledat.
Aquesta monografia fa una aportació valuosa i original al context de la crítica literaria catalana contemporania, ja que completa els estudis elaborats sobre Montserrat Roig amb un punt de vista calidoscopic que reflecteix la múltiple riquesa literaria de l’autora barcelonina.M. Angels Francés Díez
(Alcoi, 1976) és doctora en Filologia Catalana i llicenciada en Filologia Anglesa. Treballa al Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, on imparteix docencia en l’area de literatura catalana contemporania i literatura comparada. Les seves línies d’investigació se centren en la literatura autobiografica i la crítica literaria des d’una perspectiva de genere, materies sobre les quals ha editat, en col·laboració, els volums Diaris i Dietaris (2007), Epístola i literatura (2004), Memoria i Literatura. La construcció del subjecte femení. Periodisme i autobiografia (2002), i els articles “La reivindicació del jo autorial femení: les escriptores catalanes dels setanta” (2009), “Des de l’ombra: les dones i l’escriptura de diaris” (2008), “Gender, Language and Nation: Female and Androgynous Selves in Montserrat Roig’s Last Novels” (2008), entre molts altres. A la Universitat d’Alacant, forma part del Grup de Recerca en Literatura Contemporania, el Grup d’Estudis Transversals i el Centre d’Estudis sobre la Dona, i col·labora amb l’Espai Dona de l’Octubre Centre de Cultura Contemporania de Valencia.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici