Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   La fundació de Tarragona en la historiografia


Josep M. Recasens i Comas


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
14
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
juny 2007
Format:  
17 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
256
ISBN:  
978-84-93510-81-7
Preu:  
18 €
Stock:  
Disponible


[...] «El que avui sabem de la fundació de Tarragona és ben poca cosa, pero no hem de perdre l’esperança, perque qui sap les sorpreses que ens pot donar el subsol de l’antiga Tarraco o el seu entorn.» Així ho apunta Josep Maria Recasens, historiador i alcalde de Tarragona entre els anys 1979 i 1989, que ha publicat un llibre que analitza les diferents teories, més o menys científiques o fantastiques, sobre la fundació de Tarragona. A La fundació de Tarragona en la historiografia (editat pel Cercle d’Estudis Historics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona) l’autor ha identificat i analitzat totes les referencies historiografiques en que s’ha donat una explicació sobre la fundació de la ciutat i la identitat dels primers pobladors. Recasens també ha indagat els motius pels quals un episodi d’interes local, com és la fundació de Tarraco, ha estat incorporat des del segle XV en les histories generals. De fet, és a partir d’aquest segle que Recasens comença el rastreig, perque és quan apareix per primera vegada en la historiografia hispanica la inclusió de la fabulosa fundació de Tarragona per Túbal, nét de Noe, primer home que va trepitjar terra iberica l’any 143 després del diluvi universal. [...] [...] Dues coses queden clares en el llibre de Recasens. Per una banda, «si reflexionem sobre el recorregut a través de la historiografia, advertim que els historiadors, per omplir els espais que queden en blanc per la ignorancia, recorren a la invenció de fets més o menys fantastics que presenten com a episodis reals». I, per altra banda, que «els historiadors sovint s’apassionen per motius sentimentals, ideologics, religiosos o, senzillament, per interes». Per aixo, «poques coses hi poden haver per un historiador menys esceptiques que la recerca de l’origen de la seva nació o ciutat». «Quants historiadors podran evitar la temptació d’ennoblir la patria?», és pregunta Recasens. Paragrafs extrets de la cronica de Carina Filella sobre la presentació del llibre, publicada al diari El Punt el dia 24 de juliol de 2007.
Josep M. Recasens i Comas
L’historiador Josep M. Recasens i Comes (Tarragona, 1918) és autro de nombrosos llibres i articles referits a temes historics d’ambit local i comarcal. En la seva bibliografia destaquen El corregimiento de Tarragona y su junta en la Guerra de la Independencia. Tarragona, 1963 (IV Premi Cronista Josep M. Pujol, de la Societat Arqueologica Tarraconense), La ciutat de Tarragona, volum I. Barcelona, 1966, La ciutat de Tarragona, volum II. Barcelona, 1975, i El Senyoriu del Morell, 1173-1835. Tarragona, 1985 (VIII Medalla Antoni Agustí de la Diputació de Tarragona). Coma a articulista, els seus treballs han estat publicats principalment al Butlletí arqueologic de Tarragona i a la Revista Técnica de la Poropiedad Urbana de Tarragona. D’ença del 1969 és col·laborador de la Gran Enciclopedia Catalana. A més de la seva tasca com a historiador, també ha destacat per la seva participació en la vida cultural i política de Tarragona. El 1977 va ser delegat comarcal del Congrés de Cultura Catalana. El 1979 va ser elegit alcalde de la ciutat, carrec que va ocupar fins al 1989. Actualment es dedica de forma exclusiva a la investigació.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici