Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Γυναίκες, Mulieres
Mirades sobre la dona a Grecia i a Roma

Gemma Fortea Domenech
Joana Zaragoza Gras


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
13
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
novembre 2012
Format:  
16 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
200
ISBN:  
978-84-94063-74-9
Preu:  
22 €
Stock:  
Disponible


Fins no fa gaire, es veia el món classic des d’una mirada androcentrica, en que el paper de la dona quedava molt desvirtuat. Afortunadament, cada vegada són més els estudis que intenten demostrar que, si bé la dona no va gaudir a Grecia i a Roma dels mateixos privilegis que els homes, el seu paper en aquestes societats va ser bastant més rellevant que el que ens transmeten alguns autors classics.
Per que es creen unes determinades histories mítiques? Quins eren els rols i els espais de les dones? En quin moment de la historia grega i romana van passar de l’oíkos, espai privat, a la polis, espai públic? Aquestes i altres preguntes troben resposta en el volum que ara teniu a les mans. Les i els investigadors ens endinsen en aquest món classic que, tot i estar molt allunyat cronologicament, ens és molt proper a causa de la pervivencia d’una ideologia i d’un poder patriarcal que ens ha quedat com a llegat.
Aquest llibre ens ajuda a comprendre el món actual, ens fa paleses les nostres arrels culturals i ens dóna una mirada diferent sobre les dones del món grec i roma que esperem que ajudi a retirar el vel d’incertesa i mite amb que durant molts anys han estat embolcallades.Gemma Fortea Domenech
Gemma Fortea Domenech. És llicenciada en Filologia Classica per la Universitat Autonoma de Barcelona i graduada en Arqueologia Grega per la Universitat Aristotil de Tessalonica (Grecia). Actualment coordina, entre d’altres, l’area d’Arqueologia Grega de l’Institut Catala d’Arqueologia Classica (ICAC) i és professora d’Arqueologia i Historia de Grecia a la Universitat Oberta de Catalunya. És membre del grup de recerca L’espai tal com el veien i el pensaven els grecs, coordinat per l’Institut d’Estudis Catalans i l’ICAC, i actualment esta realitzant diversos estudis sobre la dona a l’antiga Grecia.
Joana Zaragoza Gras
(Tarragona, 1950) Doctora en Filologia Grega per la Universitat de Barcelona, on hi va exercir la docencia fins a l’any 1992. Actualment és professora titular de Filologia Grega de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Ha estat membre de diversos grups de recerca amb projectes finançats que han estudiat el món de les dones. Forma part del grup de recerca consolidat Creació i Pensament de les Dones, de la Catedra UNESCO «Dones, Desenvolupament i Cultura» i també ha treballat en diversos projectes d’investigació sobre violencia de genere i sobre medicina al món grec antic. A més, ha traduit i publicat algunes obres de Gale al catala i al castella.
Entre els seus estudis cal destacar: «La mujer en el Económico de Jenofonte», «Mujeres: realidad o ficción en la tragedia», «La construcció social del genere a Grecia», «Atenea. ?Diosa en la esfera masculina?», «Raptes i matrimoni» i «Medicina y diversidad de géneros».
Aquest cop, conjuntament amb la historiadora M. Antonia Ferrer, s’endinsen en el món de la seva infantesa, recordant el col·legi on van anar totes dues, en diferents epoques, per analitzar el tipus d’educació que van rebre. És una manera de recuperar la memoria historica de la seva ciutat i els tristos anys de la dictadura.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici