Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   L’enllumenat públic a la ciutat de Reus (1855-1965)
Dels fanals de gas a les lampades electriques

Florentí Moyano Jimenez


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
124
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
juny 2013
Format:  
14,8 x 21,5
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
304
ISBN:  
978-84-94132-78-0
Preu:  
22 €
Stock:  
Disponible


Aquest treball analitza el procés del naixement de l’enllumenat públic modern a la ciutat de Reus, que va estar, de manera exclusiva, en mans dels gas fins a l’inici del segle XX. Examina les infraestructures basiques de gas creades l’any 1854 per l’empresa Gas Reusense i el seu desenvolupament, i constata la preeminencia del gas, durant el període 1855-1945, com l’energia que va donar llum a les nits de la ciutat. Es detalla el procés dual de convivencia i de competencia que, a partir del 1899, es va produir entre les energies del gas i l’electricitat per a la prestació del servei de l’enllumenat públic, i també s’analitzen els factors i les causes que hi van intervenir perque la victoria de l’electricitat es retardés fins el 1943. A partir d’aquest moment, tal com va succeir en altres ciutats catalanes i espanyoles, l’enllumenat públic de gas va entrar en un procés de lenta agonia que el va conduir fins a la seva desaparició. L’any 1965, els fanals de gas de Reus van sucumbir de manera definitiva davant les lampades electriques.Florentí Moyano Jimenez
Doctor en Historia contemporania, va dedicar la tesi doctoral a l’estudi energetic de la ciutat de Reus. L’aparició del gas i de l’electricitat, fets centrats en l’empresa Gas Reusense, va ser l’eix central de la seva tesi. Els temes d’estudi, en els quals centra la seva investigació, van dirigits a la historia dels serveis públics energetics en les vessants economica, social i tecnologica. Ha publicat, l’any 2012, el llibre Un model d’empresa energetica local: Gas Reusense (1854-1969), dins de la col·lecció Biblioteca d’historia del gas, núm. 7, editat per la Fundació Gas Natural Fenosa. També s’han publicat els seus articles als Quaderns d’Historia de l’Enginyeria de l’Escola Tecnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (2011), a la Revista TST –Transportes, Servicios y Telecomunicaciones– (2012), a Historia Local. Recorreguts pel liberalisme i el carlisme. Homenatge al doctor Pere Anguera (2012), i a les Actes del XI Congrés d’Historia Contemporania de Granada (2012).

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici