Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Poesia escenica V: Estar al món el 1953


Joan Brossa
Gloria Bordons (edició)


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
118
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
març 2014
Format:  
12 x 16,5
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
160
ISBN:  
978-84-94219-14-6
Preu:  
12 €
Stock:  
Disponible


Poesia escenica V: Ser al món l'any 1953 aplega tres obres de Joan Brossa escrites aquell mateix any: La xarxa, El torrer i La jugada. Són textos que permeten entrar a fons en l'univers de l'autor per tal com, ja des dels títols, en plantegen alguns dels símbols, recursos i estructures recurrents. La xarxa és el parany de mites, paraules i contingencies en que vivim atrapats tots els individus. Condiciona la nostra vida i ens pot abocar a un destí fatal. La torre és l'espai que empresona, pero també aquell capaç de sobresortir per veure la vida des de l'alçada, prendre'n consciencia i il.luminar els altres navegants de l'existencia. Aquesta, als anys cinquanta com encara avui dia, consisteix en un seguit de jugades que els homes es fan els uns als altres per tal d'obtenir beneficis materials a qualsevol preu.
Són tres obres, doncs, que donen visions tragiques i desencantades de la condició humana indestriablement lligada a les circumstancies historiques canviants. Pero també contenen humor, crítica i esperança. La salvació pot trobar-se en l'amor passional que senten els protagonistes de La xarxa -que són els llegendaris Tristany i Isolda buidats de la seva aureola mítica- o en el quotidia del matrimoni d'El torrer. Pero, com apunta aquesta obra, es troba sobretot en el coneixement adquirit a través de l'experiencia per mitjans que superen els estrictament racionalistes.
A més, La xarxa i La jugada han esdevingut peces emblematiques de la historia del teatre catala. Les dues han estat representades amb més d'un muntatge. El de 1960 de La jugada obtingué un ampli i polemic resso. Per la seva banda, la primera representació de La xarxa el 1954 fou cabdal per al descobriment de l'actriu Julieta Serrano. Mentre que el muntatge que se'n va fer el 2005 a l'Espai Escenic Joan Brossa va suposar el gran llançament crític i públic de Sílvia Bel.
Joan Brossa
Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998) és un autor prolífic en tots els generes que practica. Comença la seva trajectoria durant els anys quaranta, de la ma de J.V. Foix, Joan Miró i Joan Prats. Fou cofundador de les revistes Algol (1946-47) i Dau al Set (1948). Malgrat una intensa activitat desplegada des dels seus inicis, no fou fins a l’any 1970 quan comença a ser conegut des del punt de vista literari gracies a la publicació de Poesia Rasa i els volums poetics que el seguiren, i de tota la Poesia escenica (entre 1973 i 1983). En el terreny plastic, la seva obra no comença a difondre’s fins al 1986, data de la primera exposició antologica a la Fundació Miró, Joan Brossa o les paraules són les coses. A partir d’aquest moment Brossa s’imposa com una de les figures cabdals de la literatura i l’art catalans contemporanis.
Tot i que considera el seu teatre com a «poesia», el nombre de peces teatrals escrites és superior al de poemaris: més de tres-centes vint peces, de llargada molt desigual. Se n’hi troben de presidides pel dialeg, d’altres per l’acció, o d’altres pel tema, en que sempre es pot descobrir d’alguna manera el particular «enraonar a partir del silenci» de Brossa.
La present edició vol posar a disposició del públic lector tota l’obra teatral del poeta en petits volums que en facilitin la lectura i la representació. La intenció és la de fer reviure la poesia escenica de Brossa des de la mateixa concepció que ell en tenia: «jo entenc el teatre com una activitat retreta dintre regions poetiques».Gloria Bordons


Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici