Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Educar en femení
El Col·legi del Sagrat Cor de Tarragona (1917-1964

Joana Zaragoza Gras
M. Antonia Ferrer Bosch


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
15
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
setembre 2015
Format:  
16 x 24
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
384
ISBN:  
978-84-94451-10-2
Preu:  
22 €
Stock:  
Disponible


L’objecte d’aquest estudi ha estat revisar i analitzar l’educació i l’ensenyament impartit per part de les religioses vedrunes de Tarragona, des del 1917 al 1964. Amb aquest llibre es pretén recuperar la memoria historica d’uns anys de dictadura que donaven poc espai a la manera d’ensenyar a les escoles. Tot i aixo, el metode Montessori, o els de Pau Delclós, Joan Llongueras Badia i Jacques Dalcroze van estar presents en aquell ensenyament. Pero també vol contribuir a treure a la llum un edifici esplendid que va ser enderrocat per total manca d’estimació a un llegat dels arquitectes modernistes de casa nostra: Bernardo Pejoan Sanmartí, Pere Caselles Tarrats, Josep M. Pujol de Barbera i Josep M. Jujol i Gibert.
És un llibre de records de moltes i molts alumnes que han passat per aquelles aules del carrer d’August, amb voluntat de palesar un model avançat i potent d’ensenyament, en el qual prevalia la preparació de la dona per sortir al mercat laboral, evidentment, immers en la ideologia propia d’aquella societat dominada pel dictador, pero en una escola en la que s’anteposava el rendiment academic a les rancies normes del comportament social del moment.
Joana Zaragoza Gras
(Tarragona, 1950) Doctora en Filologia Grega per la Universitat de Barcelona, on hi va exercir la docencia fins a l’any 1992. Actualment és professora titular de Filologia Grega de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Ha estat membre de diversos grups de recerca amb projectes finançats que han estudiat el món de les dones. Forma part del grup de recerca consolidat Creació i Pensament de les Dones, de la Catedra UNESCO «Dones, Desenvolupament i Cultura» i també ha treballat en diversos projectes d’investigació sobre violencia de genere i sobre medicina al món grec antic. A més, ha traduit i publicat algunes obres de Gale al catala i al castella.
Entre els seus estudis cal destacar: «La mujer en el Económico de Jenofonte», «Mujeres: realidad o ficción en la tragedia», «La construcció social del genere a Grecia», «Atenea. ?Diosa en la esfera masculina?», «Raptes i matrimoni» i «Medicina y diversidad de géneros».
Aquest cop, conjuntament amb la historiadora M. Antonia Ferrer, s’endinsen en el món de la seva infantesa, recordant el col·legi on van anar totes dues, en diferents epoques, per analitzar el tipus d’educació que van rebre. És una manera de recuperar la memoria historica de la seva ciutat i els tristos anys de la dictadura.
M. Antonia Ferrer Bosch
(Tarragona, 1926). Doctora en Historia Moderna i Contemporania per la Universitat de Barcelona, on hi exercí la docencia fins que es va jubilar. Ha publicat llibres i articles en revistes especialitzades sobre món contemporani, pensament i societat.
El seu profund interes per la pedagogia la va portar a ser una de les fundadores i directora del Col·legi Pax de Tarragona l’any 1962, una de les primeres escoles catalanes amb coeducació.
Tarragona ha estat sempre un punt de referencia en les seves publicacions, i la seva recerca s’ha adreçat també a coneixer l’univers imaginari de la societat classica, com ho mostren, entre altres alguns dels seus llibres: Historia de Tarragona. Una ciutat mediterrania; Tarraco: mitologia i cultura religiosa; i Bacus, del ritus i del rostre. Imatges baquiques de Tarraco.
La seva vinculació entre el territori, la universitat i la defensa dels drets de les dones ha estat un dels principals motius per que la URV creés una distinció amb el seu nom, destinada a la persona o entitat que es destaqui, cada any, en la defensa dels drets de les dones.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici