Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Bagdad (dones al jardí)


Manuel Molins


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Volum:  
151
Enquadernació:  
Rústica
Edició:  
novembre 2015
Format:  
12 x 16,5
Tintes:  
Negre
Pàgines:  
96
ISBN:  
978-84-94487-11-8
Preu:  
12 €
Stock:  
Disponible


L’acció transcorre en una vella casa de Bagdad des de la tardor 2002 a la primavera 2003. O siga, entre els rumors públics de guerra i la historica invasió de l’Iraq la matinada del 20 de març de 2003, després de la Guerra del Golf de 1991 i tants anys de bloqueig. Una invasió comandada pel president dels EUA, Georges W. Bush, amb el recolzament entusiasta de Tony Blair (United Kingdom) i José María Aznar (Reino de Espana).

«La primera víctima de la guerra és la veritat», cridava Esquil. I així ho va intentar una vegada més l’equip governamental del president George W. Bush a els seus esforços per falsificar la realitat. Pero al costat de tot aixo, la Guerra de Troia i la destrucció dels Budes historics pels talibans afganesos no semblen més que un joc d’infants perque ací, en una síntesi de totes les perversions, es van donar des del plor d’Hecuba i les Troianes a la desfeta de la Biblioteca d’Alexandria o el bombardeig sobre Guernika.

El teatre europeu es va ocupar rapidament d’aquests fets amb espectacles més o menys documentals, irats i d’urgencia per mobilitzar les consciencies del públic, actualitzant de nou una de les diverses funcions permanents de l’art escenic: la representació de les grans qüestions públiques.

Aquest text, pero, no s’adscriu a l’estetica del teatre document i només intenta ser una proposta dramaticopoetica que beu de la notícia i del document. I sobretot vol anar més enlla de la servitud als mitjans perque sembla que quan un fet o una guerra ja no és notícia de primera plana deixa d’existir sense tenir en compte la realitat de milers de persones que continuen estimant i morint.

Així, doncs, assistirem a la petita historia (story) de quatre dones, HURRIA, UMM, SARA i MELEK, sobre el fons mític del nou plany de Mesopotamia amb una utilització sintetica del temps i de la Historia (History). I també, és clar, des d’una certa perspectiva deutora d’alguns classics com ara A. Txekhov per al qual la realitat vivencial no demana grans artilugis literaris ni escenics.
Manuel Molins
És dramaturg i professor valencia de cultura catalana. Va ser fundador i director del Grup 49 de teatre, un dels grups més significatius del Teatre Independent al País Valencia. Ha publicat entre altres, obres com Quatre histories d’amor per a la reina germana, Centaures, Tango, Trilogia d’exilis, Ni tan alts ni tan rics, Ombres de la ciutat, Shakespeare (la dona silenciada), Abú magrib, Elisa, Monopatins (Skaters), Déus dies i treballs o Blut und Boden (Sang i Patria), a més d’algunes obres infantils i peces breus com ara L’amant del paradís, Tanger, Happy birthday to you o La música de les esferes. Ha estat traduit a l’angles, el francés o l’eslovenc. Ha obtingut diversos premis com el Ciutat de Granollers, Ciutat d’Alcoi, Ciutat de Valencia, Premi dels Escriptors Valencians o el Premi de la Crítica. I amb aquesta obra, BAGDAD (dones al jardí), escrita en la variant valenciana de la nostra llengua, va guanyar el Premi Ramon Vinyes 2010.

Ha participat en nombrosos congressos, col·loquis, encontres i cursos de teatre.

Va ser membre del Consell Assessor de TGV i de la Comissió de Dramatúrgia del CDGV. També ha realitzat diferents treballs de direcció escenica, col·laborant amb la premsa (El temps, Levante. El mercantil valenciano...) i ha publicat materials d’assaig o d’ensenyament com Alternatives dramatúrgiques del teatre valencia, L’experiencia del teatre i la prosodia valenciana, El teatre de Vicent A. Estellés, Et verbum caro factum est, El discurs literari o Una cruel estulticia (Teatre, Guerra i Veritat). Malgrat tot, la seua és l’obra d’un autentic «freelance».

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici