Novetats | Temàtiques | Col·leccions |

ATENCIÓ. Tenim problemes amb les paraules accentuades, estem treballant per solucionar-ho.   Joan Miró i Mont-roig
El xiscle de l’oreneta (1930-1983)

Martí Rom


  
Temàtiques:  
Idioma:  
Català
Col·lecció:  
Enquadernació:  
Tapa rígida
Edició:  
març 2018
Format:  
17 x 24
Tintes:  
Color
Pàgines:  
378
ISBN:  
978-84-94834-31-8
Preu:  
30 €
Stock:  
Disponible


Aquest llibre és el punt final d’un treball iniciat fa quaranta anys sobre la relació de Joan Miró i Mont-roig del Camp. Abans hi hagut els documentals “D’un roig ences: Miró i Mont-roig” (1979), “Mont-roig: tornaveu mironia” (2002) i “Safatans mironians” (2007). La creació, amb uns quants amics de Mont-roig, del Centre Miró el 2005. I el llibre “Joan Miró i Mont-roig: Pal de ballarí (1911-1929)” (Arola Editors, 2012).
Joan Miró va arribar per primer cop a Mont-roig el 1911, tenia divuit anys. Hi va fer estades d’uns tres d’uns tres mesos fins el 1976. Són seixanta-cinc anys gaudint del blau intens de la mar en els dies de sere, del vent mestral, de passejar pels camins de Les Pobles observant com anava creixent algun pal de ballarí de les atzavares, o fruint del moment en que la seva ma acaronava la pedra roja de la muntanya de la Mare de Déu de la Roca. Miró arribava al mas amb la primavera. Com les orenetes.
El llibre és cenyeix fonamentalment en situacions relacionades amb Mont-roig. El seu mas, no és un diorama on Miró i d’altres amics seus actuen, entren i surten. S’intenta reflectir la vida d’aquell entorn pages de Les Pobles. Hi ha el soroll de les ones de la platja de la Pixerota, l’aigua lliscant pels recs dels horts, els grills, el tossut bordar dels gossos... i el xiscle de l’oreneta.
El més rellevant són les veus dels mont-rogencs que el van coneixer, els seus masovers: els Boquera, els Calaf, els Rovira. També algun pages del voltant del mas o el taxista que el duia a recórrer el pobles del Baix Camp i el Priorat.
El Pal de ballarí (vers l’escala de l’evasió) i el xiscle de l’oreneta ben bé poden explicar l’evolució de l’obra de Miró i la seva relació amb Mont-roig. Ambdós, com tota l’obra de Joan Miró són una miroia. Atreuen la mirada.Martí Rom
Martí Rom (1950) és enginyer industrial. És president del Centre Miró de Mont-roig. Ha realitzat els documentals D’un roig ences: Miró i Mont-roig (1979), Mont-roig: tornaveu mironia (2002) i Safatans mironians (2007). Ha fet diversos treballs historics sobre Mont-roig, entre altres, els llibres El Centre Obrer de Mont-roig del Camp (1911-1925) (2003) i Guspires (de la historia de Mont-roig) (2010). Amb Esther Bargalló ha dut a terme el projecte Barraques a Mont-roig, consistent en la catalogació de 145 barraques, la publicació d’un itinerari, una web i un llibre. Ha realitzat el documental Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp) (2006).
També ha publicat dos integrals treballs sobre la relació de Joan Miró amb Mont-roig: “Joan Miró i Mont-roig: pal de ballarí (1911-1929)” de Martí Rom (Arola Editors, 2012) i “Joan Miró i Mont-roig: el xiscle de l‘oreneta (1930-1983)” de Martí Rom (Arola Editors, 2018).
Des del 1982 ha treballat (amb J.M. García Ferrer) en una col·lecció de llibres i documentals sobre personatges de la cultura catalana. El primer va ser sobre el músic Carles Santos, i el darrer (el número 28) sobre el músic J.M. Mestres Quadreny. Alguns altres han estat sobre Catala Roca, Perucho, Palau i Fabre, Francesc Vicens, Gardy Artigas i Joan Margarit. També ha realitzat altres documentals culturals, com ara Foix, investigador en poesia (1982), Horta, recapte picassiana (2004) i Sant Cugat i l’Escola Catalana de Tapís (2009). www.martirom.cat.

Tots els Drets Reservats .
Premsa | Contactar | Condicions de compra | Accés professionals | Qui som? | On som? | Inici